Σταθεροποίηση και οριακή υποχώρηση του τέταρτου κύματος του κορονοϊού δείχνουν τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τις επόμενες μέρες, ενόψει Δεκαπενταύγουστου και κορύφωσης της κινητικότητας των πολιτών. Τα κρούσματα πλέον κινούνται περίπου στα 3.000 ημερησίως, ενώ καταγράφεται αμυδρή υποχώρησή τους την εβδομάδα που διανύουμε σε σύγκριση με εκείνα της προηγούμενης.
Τις πτωτικές τάσεις αποτυπώνει και ο δείκτης αναπαραγωγής της λοίμωξης COVID-19 (Rt), ο οποίος στην επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εκτιμάται στο 1,05. Τις προηγούμενες εβδομάδες είχε φτάσει στο 1.38.
Στους 13.013 οι νεκροί - 203 εισαγωγές ασθενών
Πάντως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, το τέταρτο κύμα ανέβασε τους θανάτους, λόγω κορονοϊού, σε 13.013. Χθες Τετάρτη, καταγράφηκαν 16 θύματα.
Στα νοσοκομεία καταγράφηκαν 203 εισαγωγές ασθενών, σημαντικά αυξημένες συγκριτικά με τρεις εβδομάδες πριν, κάτι που είναι ενδεικτικό της πίεσης που θα δεχθεί το σύστημα υγείας αν δεν επιτευχθεί σύντομα το τείχος ανοσίας.
Εμβολιασμένοι πολίτες
Οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες είναι 5.262.223, ενώ συνολικά, οι νοσηλευόμενοι λόγω κορονοϊού ανέρχονται στους 1.556. Οι 1.120 νοσηλεύονται σε απλές κλινικές και οι 436 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με τους 192 να είναι διασωληνωμένοι.
Μέσα σε μία εβδομάδα οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ αυξήθηκαν κατά 32%, από 144 στους 192.

liberal.gr