Ελεύθερη πτώση παρουσιάζει η μετοχή της ΔΕΗ, καθώς το τελευταίο 24ωρο έχασε 12% και πλέον διαμορφώνεται στα 1,84 ευρώ. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αναζητά από κοινού με την διοίκηση της ΔΕΗ τρόπους ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα της μεγαλύτερης ελληνικής βιομηχανίας.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής, η διοίκηση της ΔΕΗ αναζητά άμεσα χρήματα προκειμένου να μην ενεργοποιηθούν ρήτρες που περιλαμβάνονται στις δανειακές συμβάσεις της και μπορεί να καταστήσουν άμεσα απαιτητά τα δάνεια.
Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως η οικονομική διευθύντρια ενημέρωσε τη διοίκηση και τους γενικούς διευθυντές για τα προβλήματα που δημιουργούνται στην επιχείρηση από τα κάκιστα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2019 και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε θέμα δυνατότητας της ΔΕΗ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς προμηθευτές, εργολάβους και φορείς της αγοράς μετά τον Αύγουστο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν, πως το πρώτο τρίμηνο του έτους έκλεισε με καθαρές ζημιές ύψους 254 εκατ. ευρώ για την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και αρνητικό λειτουργικό αποτέλεσμα 80 εκατ.
Μία από τις λύσεις που έχουν συζητηθεί μεταξύ κυβέρνησης και διοίκησης προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα είναι να παραιτηθεί ο ΑΔΜΗΕ από τη διεκδίκηση τόκων υπερημερίας 109 εκατ. ευρώ. Μία άλλη λύση είναι να εγκριθεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών η καταβολή 200-300 εκατ. για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ) του 2011. Για το ποσό αυτό επρόκειτο να κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή, κάτι που τελικά δεν έγινε.
Πάγωσε και η τιτλοποίηση
Τα κακά νέα για την πάλαι ποτέ κραταιά ΔΕΗ δεν σταματούν εδώ. Η τιτλοποίηση που είχε ξεκινήσει και θα μπορούσε να δώσει μία ανάσα ρευστότητας στην επιχείρηση, πάγωσε εξαιτίας της των επικείμενων εκλογών. Το όλο εγχείρημα φαίνεται να μετατίθεται μετά τις εθνικές εκλογές καθώς απαιτείται ισχυρή κυβερνητική κάλυψη των αναγκαίων αποφάσεων της διοίκησης.
Η τιτλοποίηση αναμένεται να προσφέρει τεράστια οικονομική ανάσα στην εταιρεία, η οποία υπολογίζεται στα 350 με 400 εκατ. Όπως είχε κάνει γνωστό ο πρόεδρος της εταιρείας Μ. Παναγιωτάκης, τον περασμένο Μάιο, εντός του καλοκαιριού επρόκειτο να συσταθούν δύο εταιρίες ειδικού σκοπού (SPV) στις οποίες θα μεταφέρονταν ληξιπρόθεσμες οφειλές της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ.
Στη μία εταιρεία θα τιτλοποιούνταν λογαριασμοί σε καθυστέρηση άνω των 60 και στη δεύτερη άνω των 90 ημερών. Με τον τρόπο αυτό, η ΔEH, μέσω των δύο θυγατρικών της, θα αναζητούσε χρηματοδότηση από funds.

ethnos.gr