Στη φάση της κλιμάκωσης – πριν ακόμη αποτυπωθεί η επίδραση των αυστηρών μέτρων που έχουν τεθεί στην Αττική – βρίσκεται το ιικό φορτίο της χώρας, όπως προκύπτει από τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας, που παρουσιάστηκαν στην τακτική ενημέρωση για την πανδημία την Παρασκευή.
Όπως έχει διαμηνυθεί, άλλωστε, από τους ειδικούς για να φανεί το αποτύπωμα του καθολικού lockdown στο λεκανοπέδιο (που βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας) θα χρειαστεί ένα διάστημα περίπου δέκα ημερών, με ανοιχτό πάντοτε το ενδεχόμενο παράτασης των μέτρων και πέραν της 28ης Φεβρουαρίου. 
Η έξαρση που παρατηρείται, πάντως, έχει ήδη αρχίσει να επιβαρύνει το Σύστημα Υγείας, μιας και οι δείκτες νοσηλειών, κατειλημμένων κρεβατιών ΜΕΘ και διασωληνώσεων κινούνται ανοδικά.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα της Παρασκευής κινήθηκαν πάνω – κάτω στα ίδια (υψηλά) επίπεδα των τελευταίων ημερών, με 1.410 νέα κρούσματα, εκ των οποίων περίπου τα μισά, εντοπίστηκαν στην Αττική (762).
Τα βασικά στοιχεία που προκύπτουν την τελευταία εβδομάδα, όπως τονίστηκε από τους καθηγητές Γκίκα Μαγιορκίνη και Βάνα Παπαευαγγέλου, είναι:
    Παρατηρείται μέτρια αύξηση των ενεργών κρουσμάτων συνολικά στην χώρα και πιο σημαντική στις επιβαρυμένες περιοχές.
    Συγκεκριμένα, σημειώνεται μία σταθερή επιβάρυνση όσον αφορά το νέο αριθμό περιστατικών την τελευταία εβδομάδα, καθώς πλέον καταγράφονται 1.147 κρούσματα ανά ημέρα και μία αύξηση από το 8,5% στο 11% νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πολίτες.
    Ειδικά για την Αττική, η αύξηση των μολύνσεων κυμαίνεται την τελευταία εβδομάδα στο 20% έως 30% – μικρότερη από το 50% που είχε καταγραφεί την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, ωστόσο, «αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες δύο εβδομάδες».
    Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα υπολογίζονται πάνω από τις 10.000.
    Ένα ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η υποχώρηση των νέων διαγνώσεων στους πολίτες άνω των 65 ετών. Κατά τον κ. Μαγιορκίνη, αυτό είναι θετικό, καθώς τα περιστατικά αυτά έχουν αυξημένες πιθανότητες να εξελιχθούν βαριά όσον αφορά την πορεία της νόσου.
    Εχει αυξηθεί ο αριθμός των τεστ, που φτάνουν περίπου τις 45.000 την ημέρα.
    Ο μέσος όρος της θετικότητας των διενεργούμενων τεστ αυξήθηκε στο 2,8%. Αυξημένη νοσηρότητα παρατηρείται επίσης στις ηλικίες 20-60 ετών, «δηλαδή αυτές που κυκλοφορούν».
    Την ίδια ώρα, πάντως, καταγράφεται επιβάρυνση των ΜΕΘ με 20% έως 30% και 30% αύξηση στις νοσηλείες.
    Παράλληλα, αυξήθηκε κατά 67% και ο αριθμός των διασωληνωμένων, καθώς την τελευταία εβδομάδα είχαμε 109 εισαγωγές σε κλίνες ΜΕΘ.
    Ειδικά για την Αττική η κάλυψη των ΜΕΘ φτάνει στο 83%.
«Καμπανάκι» για την ενδοοικογενειακή διασπορά»
Παράλληλα, οι δύο καθηγητές προειδοποίησαν για την αύξηση διασποράς εντός των σπιτιών, ενόψεις και της κακοκαιρίας, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να δοθεί προσοχή, ειδικά στους ηλικιωμένους.
«Κολλάμε από τους συγγενείς και τους φίλους πιο συχνά κι όχι από τον κακό ξένο. Γι’ αυτό προσέξτε ποιον βάζετε σπίτι σας», ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου.
Η ίδια σημείωσε ότι λόγω του ότι λόγω κακοκαιρίας θα μείνουμε στα σπίτια «ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ενδοοικογενειακά», καλώντας τους πάντες να προστατεύσουν τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας.
Ξεπέρασαν τις 500.000 τα εμβόλια
Σε «παράλληλη τροχιά» με τον ιό, η Ελλάδα επιχειρεί να πατήσει γκάζι και στους εμβολιασμούς, οι οποίοι, όπως γνωστοποίησε μέσω Twitter o πρωθυπουργός ξεπέρασαν την Παρασκευή τις 500.000.
Υπενθυμίζεται ότι αυτή την εβδομάδα άνοιξαν ακόμη δύο πλατφόρμες για ραντεβού (60-64, 75-79). Για την πρώτη ομάδα, που θα λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca, οι εμβολιασμοί θα εκκινήσουν στις 15 Φεβρουαρίου.

H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ