Ως «απαραίτητη αλλαγή» χαρακτήρισε την επιβολή του νέου lockdown σε ολόκληρη τη χώρα για τις επόμενες τρεις εβδομάδες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το μέτρο είναι αναγκαίο προκειμένου η χώρα να συγκρατήσει το δεύτερο σφοδρότερο κύμα εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.
Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες για λογική χρήση των δυνατοτήτων μετακίνησης, ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες.
Επιπλέον, ανέφερε ότι οι μετακινήσεις θα γίνονται μόνο κατ’ εξαίρεση και πάντοτε με την αποστολή SMS ή κατόπιν συμπλήρωσης των ειδικών εντύπων μετακίνησης.
Όπως δήλωσε, οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί, ώστε να αποφευχθεί η μετακίνηση ανάμεσα στους νομούς της χώρας, υπογραμμίζοντας πως θα προστατευθούν οι πύλες εισόδου των διαφόρων περιοχών.
«Όσοι μετακινηθούν θα πρέπει να φερθούν υπεύθυνα», είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τη λειτουργία των Δημοτικών σχολείων επανέλαβε πως «τα πρωτόκολλα στα σχολεία είναι πολύ αυστηρά και το ποσοστό των μονάδων και των τάξεων που έκλεισαν βρίσκεται σταθερά κάτω από το 1%».
Επιπλέον, σημείωσε ότι το πρόστιμο έχει διπλασιαστεί.
«Rapid test στο προσωπικό των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων»
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε επίσης ότι θα πραγματοποιούνται εκτεταμένοι έλεγχοι με rapid tests θα γίνονται σε όλες τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
«Θα γίνονται 25.000 έλεγχοι κάθε μήνα στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Σε ό,τι αφορά την επέτειο του Πολυτεχνείου, είπε τα εξής: «Το 2020 δεν γιορτάσαμε την 25η Μαρτίου, το Πάσχα, την 28η Οκτωβρίου, λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών της πανδημίας. Το ίδιο θα γίνει και με την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οφείλουμε να σεβαστούμε όλοι την υγειονομική κατάσταση».
«Δυναμική επιθετικής αύξησης»
Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για «δυναμική επιθετικής αύξησης» στην Ελλάδα. Σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφηκαν 600.000 νέα κρούσματα μέσα σε μια μέρα για πρώτη φορά.
Για «δυναμική επιθετικής αύξησης» της διασποράς του ιού, έκανε λόγο ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ενημερώνοντας παράλληλα ότι τα κρούσματα στην Αττική ανήλθαν σε 493, ενώ στη Θεσσαλονίκη σε 683 το τελευταίο 24ωρο.
Όπως τόνισε, στην Αττική υπήρξε ήπια επιβάρυνση αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, στη Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να σημειώνεται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου.
Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι τη μεγαλύτερη επίπτωση από την εξάπλωση του ιού έχει η ηλικιακή ομάδα από 19 έως 39, ενώ ακολουθεί η ομάδα 40 – 65.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ανέφερε ότι καταγράφηκαν για πρώτη φορά 600.000 ακόμη κρούσματα.
Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατέι σε ό,τι αφορά την ηλικιακή ομάδα 65+, καθώς αποτελεί τον κύριο πυρήνα των ευπαθών ομάδων που επιβαρύνει το Σύστημα Υγείας. Η ομάδα από 45 έως 65 είναι η δεύτερη που θέτει υπό πίεση το ΕΣΥ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ