Μεγάλο πονοκέφαλο προκαλούν τα τελευταία 24ωρα σε κυβέρνηση και ειδικούς επιστήμονες οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας αλλά και όλων των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας.
Δεν είναι τόσο οι ουρές έξω από πολυκαταστήματα και αλυσίδες καταστημάτων  – φαινόμενο που ήταν ήδη αναμενόμενο πριν το άνοιγμα της αγοράς – όσο ο τεράστιος συνωστισμός, σαν να επρόκειτο για διαδήλωση, στους εμπορικούς δρόμους με τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού να είναι ιδιαίτερα αυξημένος.
Και ενώ η αλήθεια είναι ότι σε πολλά καταστήματα σε προάστια και γειτονιές των μεγάλων πόλεων η αγοραστική κίνηση δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, και επομένως ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της πανδημίας ιδιαίτερα μικρός, το ανθρώπινο κύμα σε άλλους δρόμους προκαλεί μεγάλο προβληματισμό αλλά και σκέψεις για το πώς μπορεί να μπει φραγμός σε αυτό το φαινόμενο.
Στην κυβέρνηση διαπιστώνουν ότι γίνεται κατάχρηση του SMS με κωδικό αριθμό 2, σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει καν SMS, και έτσι αναζητείται τρόπος να βρεθεί μία φόρμουλα που δεν θα επιτρέπει σε όποιον έχει για ψώνια να ξεπερνά το δίωρο. Η μορφή που θα έχει αυτή η φόρμουλα δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, μία λύση είναι χρήση εφαρμογής που θα λειτουργεί ως χρονόμετρο, αλλά προσκρούει στο γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν διαθέτουν κινητά ή τις γνώσεις για να κατεβάζουν εφαρμογές.
Ψώνια με… χρονόμετρο
Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο που θα επιτρέπει στους πολίτες να κάνουν τα ψώνια τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τον κ. Σταμπουλίδη η κυβέρνηση μελετά το σχέδιο αυτό, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, στο πλαίσιο των μέτρων για τη διαχείριση της πανδημίας.
Είναι λάθος να θεωρούμε ότι στέλνοντας πολλά SMS, ξεγελάμε το σύστημα και το Κράτος, τόνισε ο κ. Σταμπουλίδης, εξηγώντας πως φέρνουμε σε δύσκολη θέση την Πολιτεία που καλείται να λάβει περιοριστικά μέτρα, ενώ συμπλήρωσε πως έχουμε πατριωτική ευθύνη για να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας.

(in.gr)