Κριτική σε τόνους οι οποίοι θυμίζουν προεκλογική περίοδο ή και συζήτηση πρότασης μομφής, καθώς αφορούν σχεδόν όλο το φάσμα της κυβερνητικής πολιτικής, ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή, όπως καταδεικνύει η εξέλιξη της συζήτησης για το νομοθέτημα που ρυθμίζει θέματα καταπολέμησης της ανεργίας και επίσπευσης των διαδικασιών για την έκδοση συντάξεων. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι ενστάσεις έως και διαφωνίες ακόμα και για θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής ακούστηκαν σε συνεδρίαση για την κύρωση μνημονίων διεθνών συμφωνιών, ενώ παράλληλα κλιμακώνονται οι πιέσεις για να συγκληθεί σε έκτακτη συνεδρίαση η Επιτροπή Θεσμών για το ζήτημα της ακρίβειας στο μέτωπο της ενέργειας.
Εκπροσωπώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος ενόψει της σημερινής έναρξης του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ δεν πραγματοποίησε παρέμβαση στη Βουλή, η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου υποστήριξε κατ’ αρχάς ότι ο πρωθυπουργός είναι «αποκομμένος από την κοινωνική πραγματικότητα». Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προωθεί «αντικοινωνικές ρυθμίσεις» και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «όλα τα αντεργατικά, αντικοινωνικά νομοσχέδια, μετά τις εκλογές» θα τα καταργήσει. «Εχουμε ζητήσει εκλογές, γιατί εδώ όπου έχει φτάσει η χώρα μας και έχει γονατίσει η κοινωνική πλειοψηφία, οι εκλογές είναι η λύση, η πολιτική και κοινωνική αλλαγή και μια ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση», πρόσθεσε.
Κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς στην πανδημία, στην αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και της ακρίβειας άσκησε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ Μ. Κατρίνης και πρόσθεσε: «Η συντηρητική παράταξη δεν είχε και δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσει καμία σχέση με έννοιες όπως η κοινωνική πολιτική ή η κοινωνική ασφάλιση. Οι πολίτες όμως δεν είναι μόνοι τους, γιατί είμαστε δίπλα τους και μαζί τους».
Από την πλευρά του ο κ. Δημ. Κουτσούμπας, αφού αρχικώς επέκρινε τα τρία μεγάλα κόμματα –όπως στη συνέχεια έπραξαν και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και οι εκπρόσωποι του ΜέΡΑ25– για τη στάση τους κατά την πρόσφατη ειδική συνεδρίαση με την ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή και το βίντεο με τους μαχητές του Τάγματος Αζόφ, επιτέθηκε στις κυβερνήσεις Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την οικονομική και κοινωνική πολιτική τους.«Εάν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ν.Δ. ήταν τόσο δραστήρια για τα ελληνοτουρκικά όσο για την Ουκρανία, η Ελλάδα σήμερα θα είχε τα σύνορα του Βυζαντίου», ανέφερε ο κ. Κυρ. Βελόπουλος. Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που σήμερα το μεσημέρι προγραμματίστηκε να τεθεί προς έγκριση με ονομαστική ψηφοφορία την οποία ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, η κ. Μαρία Απατζίδη είπε: «Το καταψηφίζουμε και ζητάμε και την αποπομπή του υπουργού Εργασίας».
Οπως προαναφέρθηκε, κριτική στην κυβέρνηση για θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής κατεγράφη αυτή τη φορά σε συνεδρίαση επιτροπής με αντικείμενο την κύρωση διεθνών συμφωνιών με την Τουρκία και τη Ρουμανία για τη δημιουργία Κέντρου Αριστείας Ναυτικής Ασφάλειας στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Επικαλούμενα κυρίως τη στάση της Αγκυρας στο Ουκρανικό αλλά και την προκλητικότητά της έναντι της χώρας μας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης είτε έδειξαν απρόθυμα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελλ. Λύση) να ψηφίσουν θετικά είτε (ΚΚΕ, ΜέΡΑ25) καταψήφισαν τις ρυθμίσεις. «Δεν είναι η καλύτερη εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, γιατί αυτή την εποχή οι σύμμαχοι, είτε μας αρέσει είτε όχι, θέλουν να εξασφαλίσουν ότι η Τουρκία παραμένει δεμένη στο άρμα του ΝΑΤΟ», απάντησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, υπεραμυνόμενος της επιλογής να προωθηθούν οι σχετικές συμφωνίες.

Γιώργος Σ. Μπουρδάρας (H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ)