Καμπανάκι για το κόστος βασικών ειδών διατροφής και τον κίνδυνο νέας επισιτιστικής κρίσης σε φτωχές χώρες του πλανήτη χτυπάει ο ΟΗΕ. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων του οργανισμού (FAO) ανακοίνωσε ότι τον Μάιο οι τιμές τροφίμων παγκοσμίως κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Οκτώβριο του 2010.
Συγκεκριμένα ο σχετικός δείκτης (που παρακολουθεί το κόστος δημητριακών, γαλακτομικών, κρέατος, ζάχαρης, ελαίων και άλλων βασικών ειδών) έκανε «άλμα» 39,7% σε σχέση με τον Απρίλιο. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στα σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή και τη διανομή τροφίμων κατά την πανδημία. Και οι πέντε βασικές κατηγορίες του δείκτη ακολούθησαν την ανιούσα, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στα φυτικά έλαια, τα σιτηρά και τη ζάχαρη.
Οι ειδικοί προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι η ανάκαμψη της ζήτησης, καθώς οι οικονομίες βρίσκονται σε φάση επανεκκίνησης, αλλά κυρίως η στενότητα προσφοράς που παρατηρείται σε πολλές πρώτες ύλες, θα πυροδοτήσουν επιτάχυνση του πληθωρισμού. Και στην Ελλάδα το ΙΕΛΚΑ προειδοποιεί ότι για ανατιμήσεις στο καλάθι των καταναλωτών. Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται οι τιμές σε βασικά είδη διατροφής, όπως τα άλευρα, οι μαργαρίνες, τα τυριά και τα βούτυρα. Οι πιέσεις στην ελληνική αγορά είναι μεγάλες, γιατί είναι ιδιαίτερα εξαρτημένη από εισαγόμενα προϊόντα.

moneyreview.gr