Μια δύσκολη ισορροπία καλείται να πετύχει η κυβέρνηση, που πρέπει να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον αλλά και το ενεργειακό ράλι ανατιμήσεων. Αναμφίβολα η μητέρα των μαχών δίνεται για την τιθάσευση της πανδημίας και η έκταση των επόμενων μέτρων είναι σε άμεση συνάρτηση με την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας. Την ίδια στιγμή οι ανατιμήσεις στην ενέργεια -που μετακυλίονται και σε βασικά αγαθά- έφεραν μέτρα στήριξης και τον Ιανουάριο, με ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω επέκτασής τους.
Την τελευταία εβδομάδα υπήρξε ένας μαραθώνιος συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συζητήθηκαν εκτενώς οι επόμενες κινήσεις που θα γίνουν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ανοιχτά μέτωπα. Μια πιο σαφής εικόνα για την πορεία της πανδημίας θα υπάρχει μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, με τους ειδικούς μέχρι τότε να προβλέπουν υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων.
Προς το παρόν η κυβέρνηση προχωρά βήμα-βήμα, καθώς και στα δύο αυτά μέτωπα το τοπίο παραμένει ρευστό και δεν είναι εύκολο να γίνουν προβλέψεις. Παράλληλα η πληθώρα των ανοιχτών μετώπων ανεβάζει και τη θερμοκρασία στο πολιτικό σκηνικό, με την αντιπολίτευση να ασκεί όλο και εντονότερη κριτική. Την επόμενη βδομάδα θα ανακοινωθούν πρόσθετα μέτρα από την κυβέρνηση, με τη συζήτηση που έχει ανοίξει να αφορά τα πιστοποιητικά (θα ανακοινωθεί η επτάμηνη διάρκειά τους μετά τη δεύτερη δόση), αλλά και το θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.
Υπενθυμίζεται εδώ πως όσοι πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία» θα πληρώνουν από τις 16 Ιανουαρίου διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα. Το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown παραμένει εκτός συζήτησης, με την κυβέρνηση να εστιάζει στην επιτάχυνση των εμβολιασμών και σε ένα εντατικό σύστημα testing για να κρατήσει την οικονομία και την κοινωνία ανοιχτές. Παράλληλα έχει υπάρξει σχεδιασμός για να καλυφθούν κενές θέσεις που μπορεί να προκύψουν σε ευαίσθητους τομείς του Δημοσίου σε περίπτωση που υπάρξει νόσηση σημαντικού αριθμού εργαζομένων.
Μέτρα στήριξης
Στο ενεργειακό «μέτωπο» ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα πρόσθετο πακέτο μέτρων στήριξης για τον Ιανουάριο, ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ. Η επέκταση των μέτρων τον Φεβρουάριο εξαρτάται από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις στο ενεργειακό πεδίο, ενώ στόχος είναι να υπάρξει σε επόμενη φάση ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης με έμφαση στους ευάλωτους. Πάντως, το γεγονός πως ταυτόχρονα απαιτούνται κονδύλια για τη στήριξη κλάδων που πλήττονται από τον Covid (π.χ. εστίαση και διασκέδαση) και για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα.
Η κυβέρνηση αναζητά τη χρυσή τομή, ώστε και το πλέγμα στήριξης να επεκτείνει και τη δημοσιονομική ισορροπία να μη διαταράξει ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία όπου εκκρεμεί η συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας.

naftemporiki.gr