Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αυστηροποίηση των μέτρων το ερχόμενο διήμερο εάν αυτό παραστεί αναγκαίο, άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
«Μπορεί κάποιοι να προσπαθήσουν να παραβούν τα μέτρα. Τους λέμε να μην το κάνουν.  Είμαστε έτοιμοι για αυστηροποίηση των μέτρων αν χρειαστεί, τα οποία δεν θα αφορούν τον γενικό πληθυσμό αλλά τους παραβάτες» σημείωσε.
Αναφορικά με το άνοιγμα καταστημάτων και σχολείων, είπε ότι είναι στο «τραπέζι» ο τρόπος και ο χρόνος που θα μπουν σε λειτουργία, ωστόσο πρόσθεσε πως ακόμη δεν υπάρχει κάτι που να είναι ανακοινώσιμο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε για μία ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει θέμα εκλογών, ενώ σχετικά με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα κάνει ότι χρειαστεί για να διαφυλάξει τα σύνορά της.
Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ακόμη ότι το τελευταίο διάστημα έγιναν τεράστια άλματα με την τηλεκπαίδευση ενώ τόνισε ότι από τον επόμενο μήνα το 40% των συντάξεων θα εκδίδονται σε λίγα λεπτά.
Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι το τελευταίο διάστημα δημιουργείται μία νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και κράτους.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε έκκληση να ακολουθήσουν οι πολίτες τα περιοριστικά μέτρα με ευλάβεια και τόνισε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η συνολική κατάρτιση του σχεδίου για την σταδιακή άρση τους.
Σημείωσε πως τα μέτρα ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου και μετά θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται το σχέδιο για άρση των περιορισμών.
«Δεν πάμε σε εκκλησίες και σε σπίτια συγγενών»
Ο κ. Πέτσας ενόψει των επόμενων ημερών, έστειλε αυστηρό μήνυμα σημειώνοντας ότι το φετινό Πάσχα είναι αλλιώς.
«Δεν θα πάμε στις εκκλησιές αλλά ούτε σε σπίτια συγγενών και φίλων. Αυτό άλλωστε επιβάλλει το μήνυμα αγάπης που εκπέμπουν οι άγιες αυτές ημέρες», τόνισε.
Όπως είπε είναι εξαιρετικά θετικό ότι στην προσπάθεια αυτή συμμετέχει με υπευθυνότητα και η Εκκλησία της Ελλάδος που έχει ήδη ενημερώσει ότι οι λειτουργίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών και οι εκκλησίες μας θα είναι κλειστές για το κοινό.
Κερδίσαμε σημαντικές μάχες
«Οι Έλληνες κερδίσαμε σημαντικές μάχες και θα ήταν άδικο να χάσουμε τον πόλεμο από τη χαλάρωση λίγων ωρών»,  πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.
Στο σημείο αυτό απηύθυνε έκκληση «ακόμη και στους λίγους όπως φάνηκε από χθεσινή δημοσκόπηση που σκέπτονται να μετακινηθούν την Κυριακή του Πάσχα για να επισκεφθούν συγγενείς και φίλους, να μην το κάνουν.
«Πρώτον γιατί θα θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τη δική τους και των προσώπων που αγαπούν. Και δεύτερον γιατί αν το κάνουν θα παραβιάσουν τα περιοριστικά μέτρα που ακολουθούν οι υπόλοιποι συμπολίτες τους, οι 9 στους 10 Έλληνες κι αυτό θα επισύρει φυσικά αυστηρές ίσως και αυστηρότερες από τις μέχρι σήμερα κυρώσεις και κυρίως θα διαταράξει την ομοψυχία και την ενότητα που μας έχει οδηγήσει με επιτυχία μέχρι εδώ».
Στρατηγικό σχέδιο για μετάβαση στην κανονικότητα
Για την επόμενη μέρα, τόνισε πως «η κυβέρνηση επεξεργάζεται το στρατηγικό σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εισηγήσεις των ειδικών. Αλλά παρακαλώ, δεν είμαστε ακόμη εκεί».
Επανέλαβε επίσης το μότο «Μένουμε σπίτι, βγαίνουμε νικητές» και διευκρίνισε ότι σε κάθε περίπτωση η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι «σταδιακή και μακρόσυρτη. Δεν θα είναι αυτόματη και οριζόντια. Θα είναι σαν θερμοστάτης. Όχι σαν διακόπτης».
Επίσης ότι «θα ξεδιπλώνεται σε διαδοχικές φάσεις διαφορετικές για κάθε τομέα της οικονομίας και κάθε πληθυσμιακή ομάδα. Κάθε βήμα θα είναι ελεγχόμενο και κάθε επόμενο θα εξαρτάται από τα αποτελέσματα του προηγούμενου. Και τα αποτελέσματα της στρατηγικής θα αξιολογούνται καθημερινά».
Εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε επίσης ότι με απόφαση του πρωθυπουργού εγκρίθηκε χρηματοδότηση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για επιδημιολογική μελέτη του κορονοϊού στην οποία συμπράττουν πανεπιστημιακές σχολές και επιστημονικοί φορείς,
Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο κ. Πέτσας τόνισε πως "είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι χθες το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησε στην έκδοση επταετούς ομολόγου, άντλησε ποσό ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ με επιτόκιο 2%. Παρά την παγκόσμια οικονομική καταιγίδα, μέσα σε αντίξοες συνθήκες η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί."
Η εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα και την κυβέρνηση, πρόσθεσε,  επιβεβαιώνεται στην πράξη κι αυτό είναι όφελος για όλους τους Έλληνες.
«Στο μεταξύ συνεχίζουμε με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων.
Είχαμε πει από την αρχή ότι οι παρεμβάσεις μας για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης θα είναι δυναμικές και εξελισσόμενες, όχι στατικές. Ξεκίνησαν με κάλυψη των πιο πιεστικών αναγκών και συνεχίζονται πάντα με αλληλεγγύη και δικαιοσύνη.
Με διεύρυνση του κύκλου των συμπολιτών μας που πλήττονται αλλά και με παρεμβάσεις σε κλάδους της οικονομίας μας όπως ο τουρισμός, η ακτοπλοΐα, ο πρωτογενής τομέας»

(in.gr)