Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες ελαφρύνσεις και νέα μέτρα στήριξης, με πρώτο τη συνέχιση της επιδότησης της βενζίνης, άφησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χθες μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Αν και ξεκίνησε λέγοντας ότι «με τα σημερινά δεδομένα, ο δημοσιονομικός χώρος εξαντλήθηκε», στη συνέχεια πρόσθεσε πως «με βάση την πορεία του προϋπολογισμού και του τουρισμού, η κυβέρνηση βρίσκει χώρο για να στέκεται κοντά στην κοινωνία.» Ετσι, απαντώντας στην ερώτηση για τη συνέχιση της επιδότησης της βενζίνης, κατέληξε λέγοντας: «Αισιοδοξώ ότι θα βρεθεί χώρος, αλλά αυτός θα χρειαστεί και για τη συνέχιση εφαρμογής του χαμηλότερου συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, τις μεταφορές και τα γυμναστήρια, και για την επέκταση της απαλλαγής από την εισφορά αλληλεγγύης στον δημόσιο τομέα και στους συνταξιούχους».
Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πάντως ότι αν δεν υπάρχει επιπλέον χώρος, τα όποια μέτρα συνεπάγονται υψηλότερο έλλειμμα. Σημείωσε, εξάλλου, ότι και με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα έδωσε διπλάσιους πόρους για τη στήριξη των πολιτών της την προηγούμενη διετία σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. Γι’ αυτό τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».
Ειδικά για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, που παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών, η Ελλάδα δαπάνησε το 2021 0,54% του ΑΕΠ της έναντι 0,10 % της Ευρωζώνης, φέτος 1,10% έναντι 0,60% της Ευρωζώνης και για το 2023 προβλέπεται να δαπανήσει 0,05% έναντι 0,01% κατά μέσον όρο στην Ευρωζώνη.
Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να διαγραφούν εντελώς οι οφειλές από την επιστρεπτέα προκαταβολή, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι πρόκειται για 2,3 δισ. ευρώ που θα επιστραφούν σε σύνολο 8,3 δισ. ευρώ που δόθηκαν. Εχουν, επομένως, διαγραφεί ήδη 6 δισ. ευρώ και τα 2,3 δισ. ευρώ είναι σημαντικό ποσό για τον προϋπολογισμό, αφού αντιστοιχεί σε 1,2% του ΑΕΠ περίπου.

Ειρήνη Χρυσολωρά (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)