Απολύτως σύμφωνος με την κατάργηση από το Μάιο των περισσότερων μέτρων για την προστασία από το κορονοϊό εμφανίζεται στο ethnos.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης. Μάλιστα, ο ίδιος σημειώνει ότι θα έπρεπε να προχωρούσαμε νωρίτερα σε κατάργησή τους, ακολουθώντας το παράδειγμα χωρών της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, όπου ο καιρός είναι πολύ χειρότερος από το δικό μας.
Παράλληλα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποκλείει το ενδεχόμενο τα προς κατάργηση μέτρα να επιστρέψουν μέσα στο καλοκαίρι. Ωστόσο, τονίζει ότι από το φθινόπωρο, όταν ενδεχομένως χειροτερέψουν σε σχέση με τώρα τα υγειονομικά δεδομένα, θα πρέπει να επιστρέψουν οι μάσκες μαζί με τους εσωτερικούς χώρους, ακόμα και στα μπαράκια όπου ο συγχρωτισμός είναι πολύ έντονος.
«Η κατάργηση των περισσότερων μέτρων αποτελεί μία άριστη απόφαση. Θα έπρεπε εδώ  και καρό να είχαμε προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση. Στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, όπου ο καιρός είναι χειρότερος σε σχέση με το δικό μας, προχώρησαν νωρίτερα σε άρση μέτρων, κάποιες χώρες ακόμα και από τον περασμένο Ιανουάριο. Μπορεί να είδαν αυτές οι χώρες μία αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων, ωστόσο, η αύξηση ήταν περιορισμένης έκτασης. Τα πιστοποιητικά δεν προστατεύουν από τον κορονοϊό και τη νόσηση αλλά πολύ ορθώς τα καταργούμε», τονίζει στο ethnos.gr κ. Γουργουλιάνης.
Υπερβολική με τα τεστ η Ελλάδα
Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πολύ σωστά η χώρα μας προχωρεί σε περιορισμό και της διενέργειας των τεστ. Όπως αναφέρει, η Ελλάδα ακολούθησε μία υπερβολική πολιτική αναφορικά με τη διενέργεια των τεστ και μάλιστα χωρίς να γίνεται η απαραίτητη ιχνηλάτηση. Σημειώνει, ωστόσο, ότι μετά τον εντοπισμό τόσων πολλών ημερησίων κρουσμάτων, όπως συμβαίνει το τελευταίο διάστημα, εκ των πραγμάτων δεν ήταν εύκολη η ιχνηλάτηση.
«Αυτό που πρέπει να κάνουμε πρώτο απ’ όλα αυτήν τη στιγμή, είναι να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους. Τα υπόλοιπα μέτρα δε χρειάζονται, αφού έχουμε καλό καιρό και θα είμαστε σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, δε βλέπω πιθανότητα να επιστρέψουν μέσα στο καλοκαίρι τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό που θα καταργηθούν άμεσα. Προετοιμαζόμαστε για ένα πολύ καλό καλοκαίρι επιδημιολογικά, με το σύστημα υγείας να είναι σε θέση να διαχειριστεί την κατάσταση», λέει ο κ. Γουργουλιάνης.
Μάσκες σε εσωτερικούς χώρους από φθινόπωρο
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση που αναμένουμε για το ερχόμενο φθινόπωρο, ο καθηγητής Πνευμονολογίας αναφέρει ότι δεν πρόκειται να γυρίσουμε σε σκληρά μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Όπως λέει, αυτό θα συμβεί, διότι έχουμε πολλούς εμβολιασμένους και άρα θα υπάρχει ικανοποιητική ανοσία στην κοινότητα.
Σημειώνει, ωστόσο, ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των εσωτερικών χώρων η μάσκα θα πρέπει να αποτελεί… μόνιμη συντροφιά μας, ακόμα και σε πολλά καταστήματα διασκέδασης, όπου δημιουργείται έντονος συνωστισμός.
«Θεωρώ ότι θα είναι απαραίτητο από το φθινόπωρο να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τη μάσκα, όταν θα μπαίνουμε σε εσωτερικούς χώρους. Σίγουρα δε θα μπορεί να γίνεται χρήση της, όταν θα καθόμαστε σε ένα τραπέζι ταβέρνας ή εστιατορίου, αφού σε αυτά τα καταστήματα πηγαίνουμε για να φάμε. Ωστόσο, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική στα μπαράκια και στα άλλα καταστήματα διασκέδασης, όπου βρίσκεται ο ένας πάνω στον άλλον. Σε αυτούς τους χώρους δημιουργείται έντονος συνωστισμός και θα πρέπει να φοράμε τη μάσκα για καλύτερη προστασία, ακόμα και όταν διασκεδάζουμε», τονίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

ethnos.gr