Τους μεγάλους χαμένους της οικονομικής κρίσης και τις ανισότητες που δημιούργησε εντοπίζει έρευνα της ΔιαΝΕΟσις, η οποία χαρτογραφεί τις μεταβολές που επήλθαν στα εισοδήματα και την απασχόληση των Ελλήνων την περίοδο 2009- 2014.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τη μελέτη «Όψεις κοινωνικής κινητικότητας στην Ελλάδα της κρίσης», που διενεργήθηκε με συντονιστή τον καθηγητή του Πολυτεχνείου του Μιλάνου Μάνο Ματσαγγάνη, την περίοδο 2009 – 2014 το εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών μειώθηκε κατά 42%, ενώ η μέση μείωση του μηνιαίου εισοδήματος την ίδια περίοδο ήταν 513 ευρώ.
Ποιοι ήταν όμως εκείνοι που επλήγησαν περισσότερο από τη μείωση αυτή των εισοδημάτων; Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα εισοδήματα των γυναικών μειώθηκαν την παραπάνω περίοδο οριακά λιγότερο σε σχέση με εκείνα των ανδρών, ωστόσο η διαφορά είναι πολύ μικρή (-41,6% έναντι -41,9%).
Σε ό,τι αφορά την ηλικιακή κατανομή οι μεγάλοι χαμένοι της κρίσης ήταν οι νέοι. Ενδεικτικά, το εισόδημα των νέων 18-29 ετών μειώθηκε κατά 44,8% και των νέων έως 17 ετών κατά 42,5. Στην ηλικιακή ομάδα 30-44 η εισοδηματική μεταβολή διαμορφώθηκε στο -42,3%, ενώ για τους πολίτες ηλικίας 45-64 το αντίστοιχο ποοστό ήταν -44,6%. Τις μικρότερες απώλειες υπέστησαν οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών (-33,5%.)
Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση κάθε νοικοκυριού, οι απώλειες ήταν μεγαλύτερες για τις οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά παρά για εκείνες χωρίς παιδιά, ή με τρία παιδιά και άνω.
Παράλληλα στη διάρκεια της κρίσης αυξήθηκε σημαντικά ο κίνδυνος φτώχειας των παιδιών, ενώ το φτωχότερο δεκατημόριο του πληθυσμού το 2014 ήταν κατά 56% φτωχότερο από το αντίστοιχο δεκατημόριο το 2009.
Σε σχέση με την επαγγελματική κατηγορία, από την έρευνα προκύπτει ότι οι συνταξιούχοι έχασαν μικρότερο μέρος του εισοδήματός τους (-32%) από οποιαδήποτε άλλη ομάδα και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τον γενικό μέσο όρο (-42%). Οι απώλειες για τους άνεργους ανήλθαν στο -43,8%, για τους αυτοαπασχολούμενους στο -40,3% και για τους μισθωτούς στο -38,6%.
Οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας
Tην περίοδο 2008-2016 η μείωση της απασχόλησης ήταν μεγαλύτερη για τους άνδρες και για τους κλάδους της οικοδομής (-63%), της βιομηχανίας, του ηλεκτρισμού και της ύδρευσης (-38%). Μικρότερη μείωση καταγράφηκε στους τομείς της δημόσιας διοίκησης (-2%) και στον πρωτογενή τομέα (-9%).
Ο αριθμός εργαζομένων μειώθηκε περισσότερο στις μικρότερες ηλικίες, με τους εργαζόμενους έως 29 ετών να μειώνονται στο μισό. Οι εργαζόμενοι ηλικίας 30-44 μειώθηκαν κατά 23% και στην ηλικιακή ομάδα 45-64 κατά 9%.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι μεταβολές στον αριθμό εργαζομένων, ανάλογα με το μορφωτικό επίπεδο. Ενώ οι εργαζόμενοι απόφοιτοι δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου ή κάποιας μεταλυκειακής εκπαίδευσης μειώθηκαν σημαντικά (από 53% ώς 20%), οι εργαζόμενοι με πτυχίο ΑΕΙ παρέμειναν σχεδόν σταθεροί, παρουσιάζοντας μικρή μείωση κατά 3%. Ο αριθμός εργαζομένων με μεταπτυχιακό, αντιθέτως, παρουσίασε άλμα κατά 57%.
Σχετικά με την εξέλιξη των αμοιβών, βάσει της έρευνας, η μέση αμοιβή μειώθηκε κατά περισσότερο από ένα πέμπτο (-21,8%) ανά εργαζόμενο, ενώ η μέση μείωση αμοιβών ήταν 30% (σε αποπληθωρισμένα μεγέθη).

naftemporiki.gr