Σε 13 ανέρχονται οι πανσέληνοι του 2020, ξεκινώντας από αυτήν της Παρασκευής 10 Ιανουαρίου, η οποία μάλιστα συνοδεύεται από μια έκλειψη παρασκιάς του φεγγαριού, ορατή και από την Ελλάδα.
Η «αυλαία» ανοίγει με την «πανσέληνο του λύκου». Η πρώτη πανσέληνος του έτους ονομαζόταν παραδοσιακά από τους Ινδιάνους της Αμερικής με αυτόν τον τρόπο, επειδή εκείνη την εποχή του χρόνου κοπάδια πεινασμένων λύκων ούρλιαζαν γύρω από τους καταυλισμούς των ανθρώπων.
Θα ακολουθήσουν ακόμη 12 πανσέληνοι μέσα στο έτος, τρεις εκ των οποίων (στις 8 Απριλίου, στις 7 Μαΐου και στις 5 Ιουνίου) θα είναι υπερπανσέληνοι, καθώς η τροχιά του φεγγαριού θα το φέρει πιο κοντά στη Γη (περίγειο), με αποτέλεσμα ο δορυφόρος του πλανήτη μας να φαίνεται μεγαλύτερος και πιο φωτεινός από ό,τι συνήθως.
Αυτό συμβαίνει γιατί η Σελήνη ακολουθεί ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Η μέση απόσταση Γης - Σελήνης είναι περίπου 384.400 χιλιόμετρα, αλλά αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.
Χάρη στην ιδιαίτερη λάμψη της όταν απέχει λιγότερα από 360.000 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης, η πανσέληνος που συμπίπτει με το περίγειο χαρακτηρίζεται «υπερ-Σελήνη» ή «supermoon», μη επιστημονικός όρος που καθιέρωσε το 1979 ο αστρολόγος Ρίτσαρντ Νόλε.
Εξάλλου, πέρα από τη μερική έκλειψη της 10ης Ιανουαρίου, το 2013 αναμένονται άλλες τρεις μερικές εκλείψεις Σελήνης, στις 5 Ιουνίου, τις 5 Ιουλίου και τις 30 Νοεμβρίου.
Αναλυτικά, οι 13 πανσέληνοι του 2020:
    10 Ιανουαρίου (μερική έκλειψη)
    9 Φεβρουαρίου
    9 Μαρτίου (υπερπανσέληνος)
    8 Απριλίου (υπερπανσέληνος)
    7 Μαΐου (υπερπανσέληνος)
    5 Ιουνίου (μερική έκλειψη)
    5 Ιουλίου (μερική έκλειψη)
    3 Αυγούστου
    2 Σεπτεμβρίου
    2 Οκτωβρίου
    31 Οκτωβρίου
    30 Νοεμβρίου
    30 Δεκεμβρίου

naftemporiki.gr