Την προσεχή Τετάρτη καλούνται να παρουσιαστούν σε δημόσια νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης ιδιώτες γιατροί, τις υπηρεσίες των οποίων επιτάσσει το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση της αυξημένης ζήτησης υπηρεσιών υγείας του δημοσίου τομέα αλλά και της απουσίας προσωπικού του ΕΣΥ λόγω νόσησης.
Χθες δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υπουργική απόφαση για την επίταξη των υπηρεσιών ιδιωτών πνευμονολόγων, παθολόγων, αναισθησιολόγων και γενικών γιατρών που έχουν την επαγγελματική τους έδρα εντός των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τα φύλλα πορείας αναμένεται να αρχίσουν να επιδίδονται από τη Δευτέρα, ενώ η επίταξη ξεκινάει την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου και θα ισχύει για χρονικό διάστημα ενός μηνός. Σύμφωνα με την απόφαση, κάθε γιατρός που θα επιστρατευθεί, θα απασχοληθεί στο νοσοκομείο, στο οποίο καλείται να εμφανισθεί, 15 ημέρες –στο διάστημα του ενός μηνός– κατά τις οποίες υποχρεούται να τηρεί το ωράριο, το καθηκοντολόγιο και να συμμετέχει στις εφημερίες.
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ 9,84, σημείωσε ότι προς το παρόν η πιο έντονη πίεση αφορά τις απλές κλίνες νοσηλείας, ενώ τόνισε ότι το Σισμανόγλειο θα μετατραπεί σε νοσοκομείο COVID και οι ιδιωτικές κλινικές θα δώσουν 300 επιπλέον κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό. «Είμαστε σε επιφυλακή για να δούμε τι πίεση θα έχουμε στις κλίνες ΜΕΘ, που εκεί τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δεν έχουμε ασθενή που να έχει διασωληνωθεί με “Ομικρον”. Αυτό είναι ενθαρρυντικό. Ομως, από την άλλη πλευρά, από τις περίπου 650 εισαγωγές που έχουμε καθημερινά για κορωνοϊό, ένα 30%-40% αφορά και περιπτώσεις “Δέλτα”, άρα από αυτές τις εισαγωγές πιθανολογούμε ότι θα έχουμε πίεση στις ΜΕΘ», σημείωσε.
Χθες διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 632 ασθενείς, ενώ καταγράφηκαν και 612 νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 29.334 νέα κρούσματα της COVID-19, σε σύνολο 136.447 τεστ (ποσοστό θετικότητας 21,5%), και 78 θανάτους ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον ιό.
Πρόβλημα στο ΕΣΥ δημιουργούν και οι προσωρινές απουσίες προσωπικού λόγω νόσησης. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, προχθές σε καραντίνα ήταν περίπου 2.500 υγειονομικοί εκ των οποίων οι 1.200 στα νοσοκομεία της Αττικής (Αθήνα και Πειραιάς). Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αλλά και των γιατρών των νοσοκομείων διαφωνούν με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για τον χρόνο καραντίνας των υγειονομικών που είναι μόλις πέντε ημέρες και την επιστροφή τους έπειτα από αυτό το διάστημα σε περίπτωση απουσίας συμπτωμάτων ή ήπιας συμπτωματολογίας ακόμα και χωρίς τεστ. «Πάνε να γλιτώσουν προσωπικό και τα κάνουν χειρότερα, αφού έχουν μέσα στα νοσοκομεία εργαζόμενους με ενεργή νόσο», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος και σημειώνει, «εκτιμώ ότι εάν αλλάξουν οι οδηγίες και επανέλθουν οι 10 ημέρες καραντίνας, θα έχουμε λιγότερους νοσούντες μεταξύ του προσωπικού». 
Εν τω μεταξύ, έως τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, θα έχει ομαλοποιηθεί ο εφοδιασμός των φαρμακείων με φάρμακα. Οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν ότι σε αυτή τη φάση υπάρχουν ελλείψεις σε κάποια αντιπυρετικά φάρμακα αλλά και σε υλικά όπως οξύμετρα, και οι οποίες εν πολλοίς οφείλονται στο ότι οι φαρμακαποθήκες ήταν κλειστές το προηγούμενο διάστημα λόγω των εορτών.

Πέννυ Μπουλούτζα (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)