Τέλος στο ιδιότυπο, επί σχεδόν οκτώ δεκαετίες, καθεστώς εργασίας 3.520 ιερέων βάζει η κυβέρνηση, δημιουργώντας ισόποσες οργανικές θέσεις και ουσιαστικά μονιμοποιώντας τους. Αυτό προβλέπει ρύθμιση σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που κατετέθη χθες στη Βουλή. Ιδιαίτερα ικανοποιημένη δηλώνει η Εκκλησία της Ελλάδος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο, έως σήμερα ισχύει αναγκαστικός νόμος του 1945, με αποτέλεσμα να έχει εκδοθεί ΦΕΚ διορισμού και να μισθοδοτούνται από το Δημόσιο με μόνιμη σχέση εργασίας 3.520 Ιερείς (2.311 της Εκκλησίας της Ελλάδος, 955 της Εκκλησίας της Κρήτης και 254 των Μητροπόλεων Δωδεκανήσων) χωρίς να έχουν οργανικές θέσεις. Αυτό προκαλεί ανασφάλεια συνταξιοδοτική, εργασιακή και ασφαλιστική στους ιερείς, ενώ έχει προκαλέσει και μια κατάσταση ανισότητας καθώς η Εκκλησία της Ελλάδος έχει οργανικές θέσεις, ενώ η Εκκλησία της Κρήτης και οι Μητροπόλεις Δωδεκανήσου δεν έχουν καμία. «Η λύση είναι η νομοθετική επικαιροποίηση, ώστε να αντιστοιχισθεί ο αριθμός των κληρικών που μισθοδοτούνται από το κράτος, και έχει εκδοθεί ΦΕΚ διορισμού τους, με τις οργανικές θέσεις που έχουν συσταθεί νομίμως, χωρίς καμία επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό», τονίζεται από το υπουργείο.

Η Εκκλησία της Ελλάδος στην ανακοίνωσή της εξηγεί ότι το σχετικό άρθρο 347 του νομοσχεδίου επικαιροποιεί το νομοθετημένο με τον αν. νόμο 536/1945 όριο οργανικών θέσεων εφημερίων κληρικών, το οποίο ήταν τότε στις 6.000.

Συγκεκριμένα, με την αύξηση του πληθυσμού και της δημιουργίας νέων αστικών κέντρων και οικισμών έχουν συσταθεί με προεδρικά διατάγματα 8.168 ενορίες. Σήμερα οι εφημέριοι που υπηρετούν στις 8.168 ενορίες (ΝΠΔΔ) είναι 8.311, έχουν εκδοθεί για τον διορισμό τους ισάριθμες αποφάσεις διορισμού σε συγκεκριμένες ενορίες, έχουν δημοσιευθεί σε ΦΕΚ και αμείβονται από το Δημόσιο μέσω ΕΑΠ (Ενιαίας Αρχής Πληρωμής).

Δεύτερον, ο νόμος του 1945 όριζε ότι οι 6.000 οργανικές θέσεις θα κατανέμονταν στις τότε Μητροπόλεις με διάταγμα, το οποίο όμως δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα. Πλέον το ν/σ προβλέπει ότι για λόγους κωδικοποίησης της νομοθεσίας θα εκδοθεί προεδρικό διάταγμα, που θα κατανείμει τις οργανικές θέσεις εφημερίων σε όλες τις Μητροπόλεις, αλλά και, για λόγους ενιαίας ρύθμισης και εποπτείας των θέσεων, τις νομοθετημένες θέσεις διακόνων, ιεροκηρύκων και εκκλησιαστικών υπαλλήλων, όπως είναι σήμερα μοιρασμένες σε κάθε Μητρόπολη.

Τέλος, επιτρέπεται στις Μητροπόλεις να προσλαμβάνουν επιπλέον κληρικούς (εκτός από τον νομοθετημένο αριθμό), τους οποίους θα μισθοδοτούν και θα ασφαλίζουν εξ ιδίων πόρων.

«Χωρίς ελλείψεις σε προσωπικό η Εκκλησία – υγεία, ωστόσο, παιδεία, δασοπυρόσβεση μπορούν να περιμένουν», σχολίασε σκωπτικά ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ