Όλες τις Κυριακές από τον Μάιο έως και το τέλος Οκτωβρίου θα μπορούν πλέον να λειτουργούν το εκπτωτικό χωριό McArthur Glen και το εμπορικό κέντρο Smart Park, καθώς με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδ. Γεωργιάδη τροποποιείται απόφαση του 2017 και επεκτείνονται τα γεωγραφικά όρια στην περιοχή πέριξ του αεροδρομίου Αθηνών όπου επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Παρότι η εν λόγω απόφαση ορίζει ρητά ότι αφορά μόνο το Επιχειρηματικό Πάρκο Γιαλού - Άγιος Δημήτριος - Πύργος στο Δήμο Σπάτων του Ν. Αττικής θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα ανοίξει τις διαδικασίες για το άνοιγμα των καταστημάτων και σε άλλες περιοχές, είτε μέσω δικαστικών προσφυγών είτε με αποφάσεις των κατά τόπους  περιφερειαρχών, όπως έχει γίνει στους νομούς Πρεβέζης και Πιερίας, τις οποίες αξιοποιεί πλέον η Jumpo, που ανακοίνωσε ότι τα τοπικά της καταστήματα θα λειτουργούν όλες τις Κυριακές του χρόνου.
Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, όπως ήταν αναμενόμενο, προκαλεί την αντίδραση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), ο πρόεδρος της οποίας Γιώργος Καρανίκας δηλώνει προς τη «Ν» ότι θα καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα και θα προσφύγει από κοινού με τη ΓΣΕΒΕΕ, αλλά και εμπόρους που θίγονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ο ίδιος σημειώνει ότι θα πρέπει να αποτραπεί το ενδεχόμενο η απόφαση αυτή να αποτελέσει «ντόμινο» και για άλλες περιοχές, σημειώνοντας ότι το ΣτΕ είχε απορρίψει την προσφυγή της McArthur Glen Ελλάς που ζητούσε να μπορεί και αυτή να λειτουργεί τις συγκεκριμένες Κυριακές, καθώς το ΣτΕ έκρινε ότι είναι συνταγματική η εξαίρεσή της από τον νόμο 4177/2013.
Υπενθυμίζουμε ότι οι δύο οργανώσεις είχαν προσφύγει στο ΣτΕ και για την ακύρωση της απόφασης του 2017 ως αντισυνταγματικής, ωστόσο δεν δικαιώθηκαν.
Η απόφαση του κ. Γεωργιάδη (ΦΕΚ 13.12.2019, τεύχος Β' αρ.φ. 4555) τροποποιεί την παρ. 7 του άρθρου 1 της υπουργικής απόφασης 75812/06-07-2017 (Β' 2332) κατ' εφαρμογή της εξουσιοδοτικής διάταξης της παρ. 1Α του άρθρου 16 του ν.4177/2013 και προσθέτει στις περιοχές όπου μπορούν να λειτουργούν τα καταστήματα τις παραπάνω Κυριακές την περιοχή του Επιχειρηματικού Πάρκου Γιαλού - Άγιος Δημήτριος - Πύργος στο Δήμο Σπάτων του Ν. Αττικής.
Όπως σημειώνεται στην απόφαση, το εμπορικό πάρκο εντάσσεται στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και δικαιολογεί την αυξημένη επισκεψιμότητα λόγω του ότι βρίσκεται πλησίον του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, που αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες ετησίως.
Επίσης αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται στον ίδιο δήμο όπου έχει έδρα ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, που αποτελεί μία από τις βασικότερες πύλες εισόδου αλλοδαπών ταξιδιωτών στη χώρα μας, γεγονός που δικαιολογεί τον τουριστικό χαρακτήρα αλλά και την τουριστική δυναμική που έχει διαμορφώσει τα τελευταία χρόνια η περιοχή.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση του 2017 για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, περιλαμβανομένου του συνόλου του Δήμου Αθηναίων, του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης και περιοχών της Αττικής, ήταν αυτή που ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για την επέκταση της κυριακάτικης λειτουργίας, πλην των θεσμοθετημένων οκτώ Κυριακών τον χρόνο.
Ουσιαστικά αποτέλεσε την αφορμή είτε για τη λήψη αποφάσεων από τους περιφειάρχες για το άνοιγμα επιπλέον Κυριακές πέραν των εθνικά θεσμοθετημένων (Χριστούγεννα, Πάσχα και στις εκπτώσεις), είτε για δικαστικές προσφυγές, είτε για τροποποιητικές αποφάσεις όπως η πλέον πρόσφατη.
Το νέο τοπίο στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές
Όπως προαναφέρθηκε, τις Κυριακές από Μάιο έως Οκτώβριο επιτρέπεται να είναι ανοικτά όλα τα καταστήματα εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, ωστόσο στην πράξη το μέτρο δεν λειτουργεί από επιλογή των καταστηματαρχών πλην κάποιων περιπτώσεων στην οδό Ερμού.
Ωστόσο, πλην της Αθήνας, υπήρξε και πρόβλεψη για καθορισμό και άλλων ζωνών στην Αττική αλλά και τη Θεσσαλονίκη, που χαρακτηρίζονται ως τουριστικές, όπου θα μπορούσε να ισχύει το μέτρο.
Με βάση την απόφαση του 2017 οι ειδικά οριζόμενες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στις οποίες επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές της περιόδου που ορίζεται στην παρ.1Α του άρθρου 16 του ν. 4177/2013, είναι οι εξής:
1. Το τμήμα της Λεωφόρου Ποσειδώνος το οποίο περιλαμβάνεται στους δήμους Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Αργυρούπολης-Ελληνικού και Γλυφάδας.
2. Η περιοχή του Δήμου Πειραιώς η οποία περικλείεται από τις οδούς: Γρ. Λαμπράκη, Ακτή Μουτσοπούλου, 2ας Μεραρχίας, Ακτή Μιαούλη, Ακτή Ποσειδώνος, Ακτή Καλλιμασιώτη, Αλιπέδου, Κέκροπος και Καραολή και Δημητρίου.
3. Η περιοχή του Δήμου Καλλιθέας η οποία περικλείεται από τις οδούς Αιγέως, Ευριπίδου, Ζερβού, Αγίας Λαύρας, Κρέμου, Χαροκόπου, Δημοσθένους, Σκρα, Αριστείδου, Ολυμπίας, Ιατρίδου, Πλάτωνος, Σπάρτης, Λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου, Περικλέους, Μεταμορφώσεως, Πραξιτέλους, Ισμήνης, Θαλή, Πεισίστρατου, Πλατεία Ηρ. Πολυτεχνείου έως Λεωφόρο Ποσειδώνος.
4. Η περιοχή του Δήμου Παλαιού Φαλήρου η οποία εκτείνεται από τη Λεωφόρο Αμφιθέας έως τη Λεωφόρο Ποσειδώνος.
5. Η περιοχή του Δήμου Αλίμου η οποία περικλείεται από τις οδούς Έλλης, Λεωφ. Ελευθερίας, Θουκυδίδου, Αθανάσιου Διάκου, Κοτοπούλη, Π. Μελά, Επτανήσου, Λεωφόρο Αλίμου και Λεωφόρο Ποσειδώνος.
6. Η περιοχή του Δήμου Γλυφάδας η οποία εκτείνεται από τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης έως τη Λεωφόρο Ποσειδώνος.
7. Το τμήμα του ακινήτου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών το οποίο λειτουργεί ως Εμπορικό Πάρκο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7 και το Παράρτημα 1, τμήμα 2 του ν. 2338/1995 (ΦΕΚ Α' 202).
8. Την περιοχή του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, όπως ορίζεται στην υπουργική απόφαση 3046/51009/1994 (ΦΕΚ Β' 833), το οποίο περικλείεται από τις οδούς Εγνατία, 26ης Οκτωβρίου, Καρατάσου, Ναυάρχου Κουντουριώτου, Λεωφ. Νίκης, Παύλου Μελά, Καθηγητού Αντωνίου Κεραμόπουλου και Στέφανου Τάττη.

Σταμάτης Ζησίμου (Η Ναυτεμπορική)