«Οι υπάλληλοι της Εθνικής Τράπεζας θα είναι περισσότερο τραπεζικοί σύμβουλοι που θα ενημερώνουν τον ιδιώτη, τον επιχειρηματία ώστε να λάβει την καλύτερη απόφαση για την επένδυσή του, το δάνειό του». Αυτό δήλωσε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς αναλύοντας το νέο μοντέλο λειτουργίας της μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της.
«Θέλουμε να αλλάξουμε την κουλτούρα της Εθνικής Τράπεζας» ανέφερε ο κ. Μυλωνάς και στη συνέχεια έκανε ιδιαίτερη αναφορά για το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.
Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, η Εθνική Τράπεζα σχεδιάζει νέο πρόγραμμα εθελούσιας μέσα στο έτος με μικρότερα κίνητρα αποχώρησης, «το οποίο θα είναι και το τελευταίο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Στόχος και αυτού του προγράμματος είναι να αποχωρήσουν 1.000 εργαζόμενοι. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου «τρέχει» και το πρόγραμμα εθελούσιας του 2019, το οποίο προσφέρει μέγιστο ποσό αποζημίωσης και bonus 170.000 ευρώ με στόχο να προστεθούν άλλοι 200 εργαζόμενοι στους 800 που το έχουν λάβει ήδη.
Η ΕΤΕ διαθέτει σήμερα δίκτυο 390 καταστημάτων και στο ερώτημα του αν η νέα εθελούσια θα συνοδευθεί από το κλείσιμο και άλλων καταστημάτων, ο κ. Μυλωνάς απάντησε πως «η τράπεζα σχεδιάζει να υιοθετήσει μοντέλο λειτουργίας με μικρότερο αριθμό εργαζομένων. Σήμερα, όπως είπε, σε κάθε κατάστημα απασχολούνται κατά μέσο όρο 10 εργαζόμενοι και ο στόχος είναι ο αριθμός να περιοριστεί στους 8 υπαλλήλους».
Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Μυλωνάς, «πριν από την κρίση η Εθνική είχε 16.000 εργαζόμενους και σήμερα έχει 8.000», και συμπλήρωσε ότι είναι εντός στόχου σε ό,τι αφορά τον αριθμό καταστημάτων του δικτύου.
Στο μεταξύ, ξεκινά η αξιολόγηση όλου του προσωπικού, διαδικασία στην οποία υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη των σωματείων.
Νέες αλλαγές
Ο νέος κανονισμός εργασίας και οι αλλαγές στο οργανόγραμμα είναι θέματα για τα οποία η διοίκηση της ΕΤΕ βρίσκεται σε συνομιλίες με τα σωματεία των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση προωθούνται αλλαγές στον τρόπο προαγωγής των υπαλλήλων. Σύμφωνα με τα ισχύοντα οι υπάλληλοι της ΕΤΕ προάγονται με βάση τα χρόνια υπηρεσίας. Πλέον το ζητούμενο για την Εθνική είναι η οικονομική και βαθμολογική εξέλιξη να συνδέεται με την επίδοση και όχι αποκλειστικά με την προϋπηρεσία…
Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Μυλωνάς, οι υπάλληλοι της Εθνικής λαμβάνουν μία σειρά από επιδόματα -πέραν αυτών που προβλέπονται από την κλαδική σύμβαση εργασίας της ΟΤΟΕ-, όπως είναι για παράδειγμα επίδομα PC, ξένης γλώσσας, πτυχίου κ.λπ., επιδόματα δηλαδή «λογικής του Δημοσίου».
Αναφορά όμως έκανε και στο θέμα του ΛΕΠΕΤΕ, λέγοντας πως η Εθνική μπορεί να συμμετέχει με 30-35 εκατ. ευρώ τον χρόνο, όχι όμως με τα 40 εκατ. ευρώ της τροπολογίας Πετρόπουλου. Και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Προσδοκία μου είναι το θέμα να έχει διευθετηθεί με τροπολογία που θα φέρει η κυβέρνηση μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, και σε κάθε περίπτωση πριν από την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2019».
Ολοκληρώθηκε η πώληση της BROM
Την ολοκλήρωση της πώλησης του 99,28% της θυγατρικής της ΕΤΕ στη Ρουμανία, Banca Romaneasca SA (BROM), στην Export-Import Bank of Romania (EximBank), μετά τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων από τις εποπτικές αρχές και τις αρχές ανταγωνισμού ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.
Η επιτυχής ολοκλήρωση της συναλλαγής αυξάνει τον δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET1) του ομίλου ΕΤΕ για το γ' τρίμηνο του 2019 κατά περίπου 24 μονάδες βάσης.
Η Credit Suisse International ενήργησε ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΕΤE, ενώ η Freshfields Bruckhaus Deringer ενήργησε ως διεθνής νομικός σύμβουλος και η Filip & Company ως τοπικός νομικός σύμβουλός της.

(Η Ναυτεμπορική)