Η AstraZeneca θα παραδώσει λιγότερο από το μισό του συμφωνημένου αριθμού δόσεων του εμβολίου της κατά του Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με το Bloomberg ενώ παράλληλα μείωσε και άλλο την πρόβλεψή της για τις παραδόσεις του πρώτου τριμήνου ρίχνοντας στα 30 εκατ. τις δόσεις που θα τελικά θα έχει έτοιμες, σύμφωνα με το Reuters.
Αναλυτικότερα, αναφορικά με τις δόσεις που ήταν προγραμματισμένες να παραδοθούν το δεύτερο τρίμηνο στην ΕΕ παρά τις προσπάθειες της εταιρείας για την αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, η παραγωγή τους «σκοντάφτει» συνεχώς. Ο φαρμακευτικός γίγαντας θα παραδώσει περίπου 76 εκατ. από τις προγραμματισμένες 180 εκατ. δόσεις στο μπλοκ κατά την περίοδο των τριών μηνών έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία παράδοσης για ένα κράτος μέλος που επικαλείται το Bloomberg.
Η εκτίμηση προέκυψε ανάγοντας τους αριθμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με βάση τη μεθοδολογία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διανομή προμηθειών.
Η AstraZeneca είχε προειδοποιήσει  για το «έλλειμμα» τον περασμένο μήνα καθώς αντιμετώπισε προβλήματα με τις μονάδες παραγωγής της ΕΕ αλλά είχε δηλώσει ότι εργάζεται για την αποκατάσταση της παραγωγής.
Τα προβλήματα αυτά δεν έχουν ξεπεραστεί ενώ παράλληλα αυξάνεται ο προστατευτισμός των κρατών, σχολίασε άτομο του χώρου στο πρακτορείο. 
«Ανακαλύψαμε ότι 75 εκατ. δόσεις που περιμέναμε το δεύτερο τρίμηνο οι οποίες έπρεπε να προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και σε κάποιο βαθμό από την Ινδία», δήλωσε ο συντονιστής εμβολίων της Σουηδίας, Ρίτσαρντ Μπεργκστορμ, σε συνέντευξή του στο TV4, ότι όπως τους ενημέρωσε ότι η εταιρεία δεν θα μπορέσει να παραδώσει αυτές τις δόσεις «καθώς υπάρχουν μπλόκα στις εξαγωγές από τις ΗΠΑ και την Ινδία και προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα στις εξαγωγές από το Ηνωμένο Βασίλειο».
Τα προβλήματα στην παραγωγή και η διένεξη με τις Βρυξέλλες επιδεινώθηκαν για την φαρμακοβιομηχανία καθώς σάλος έχει προκληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο αναφορικά με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια που παρουσίασαν αρκετά άτομα που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca, ορισμένα εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους, με αποτέλεσμα το ένα μετά το άλλο τα κράτη-μέλη να αποσύρουν το εμβόλιό της με αριθμό παρτίδας ABV5300.
Η ΕΕ αναμένει να λάβει σχεδόν 400 εκατ. δόσεις το δεύτερο τρίμηνο, με τον μεγαλύτερο αριθμό να προέρχεται από την Pfizer και τη BioNTech. Άλλες 640 εκατ. δόσεις αναμένονται για το τρίτο τρίμηνο. Η Κομισιόν έχει δεσμευτεί να εμβολιάσει το 70% των ενηλίκων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει τους αξιωματούχους της ΕΕ αυτήν την εβδομάδα ότι η διάθεση του εμβολίου που αναπτύχθηκε από την Astra και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης παρέμεινε πρόβλημα. Η Astra έχει αναθεωρήσει το χρονοδιάγραμμα παράδοσης πολλές φορές. Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να παραδώσει 40 εκατ. δόσεις κατά το πρώτο τρίμηνο από 100 εκατ. Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters μείωσε περαιτέρω την πρόβλεψή της για τις παραδόσεις του πρώτου τριμήνου ρίχνοντάς στα 30 εκατ. τις δόσεις που θα τελικά θα έχει έτοιμες.
Πρόκειται για το ένα τρίτο των συμβατικών της υποχρεώσεων και σηματοδοτεί τη μείωση κατά 25% της ποσότητας που δεσμευόταν να παραδώσει τον περασμένο μήνα.
Σύμφωνα με έγγραφο  περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου το οποίο κοινοποιήθηκε σε ευρωπαίους αξιωματούχους και φέρει ημερομηνία 10η Μαρτίου, δείχνει πως η AstraZeneca προβλέπει πλέον ότι θα έχει παραδώσει 30,1 εκατ. δόσεις στην Ευρώπη περί τα τέλη Μαρτίου και άλλα 20 εκατ. δόσεις τον Απρίλιο.
Την 25η Φεβρουαρίου ο Πασκάλ Σοριό, διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, δεσμευόταν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πως η εταιρεία θα παρέδιδε 40 εκατ. δόσεις μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
Ωστόσο το έγγραφο αποκαλύπτει ότι την 24η Φεβρουαρίου η αγγλοσουηδική βιομηχανία ήδη εκτιμούσε πως θα παρέδιδε 34 εκατ. δόσεις στην ΕΕ την περίοδο από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο, ποσότητα πολύ μικρότερη από τις 90 εκατ. δόσεις που είχαν συμφωνηθεί.
Πρόσωπο ενημερωμένο για την κατάσταση εξήγησε ότι η αύξηση της παραγωγής που περίμενε η διοίκηση της εταιρείας δεν έγινε λόγω των δυσκολιών στη μεταφορά των εμβολίων μέσω των παγκόσμιων αλυσίδων εμβολιασμού.
Οι ΗΠΑ, από όπου η AstraZeneca σκόπευε να στείλει δόσεις στην ευρωπαϊκή αγορά, διεμήνυσαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μην αναμένει ότι θα παραλάβει σύντομα ποσότητες εμβολίων παρασκευασμένων στην αμερικανική επικράτεια, μετέδωσε το Reuters χθες επικαλούμενο δύο ευρωπαϊκές πηγές.
«Βλέπω προσπάθειες, αλλά όχι ‘τις καλύτερες δυνατές προσπάθειες’. Δεν αρκούν προκειμένου η AstraZeneca να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις για το πρώτο τρίμηνο», σημείωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας Τιερί Μπρετόν μέσω Twitter χθες Πέμπτη, προσθέτοντας πως είναι «ώρα» το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας να φροντίσει να «εκπληρωθούν» οι υποχρεώσεις αυτές.
Το έγγραφο της βιομηχανίας αποκαλύπτει επίσης ότι η εταιρεία αναμένει πλέον να παραδώσει περίπου 20 εκατ. δόσεις στην ΕΕ τον Απρίλιο. Δεν περιέχει καμία πρόβλεψη για τον Μάιο και τον Ιούνιο.

naftemporiki.gr