Μόλις ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης, και «όχι αργότερα από τις αρχές Μαΐου», θα εκταμιευτεί η δόση των 973 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, την οποία ενέκρινε σήμερα το Eurogroup, στο πλαίσιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και μετά το «πράσινο φως» της Κομισιόν για τη 2η μετα-προγραμματική αξιολόγηση.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, το ακριβές ποσό της εκταμίευσης ανέρχεται στα 973 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 644 εκατ. είναι η επιστροφή των κερδών που επέφεραν στις κεντρικές τράπεζες τα ελληνικά ομόλογα, ενώ τα υπόλοιπα 339 εκατ ευρώ αφορούν την αναστολή αύξησης του επιτοκίου για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση. (Ήδη από τα 339 εκατ ευρώ, τα 103 εκατ ευρώ έχουν καταβληθεί στην Ελλάδα πέρυσι και παραμένουν σε λογαριασμό της ΕΚΤ στο Λουξεμβούργο και το υπόλοιπο ποσό, τα 226 εκατ ευρώ, προβλεπόταν να καταβληθούν τον προσεχή Ιούνιο).
Όπως είπε, δεν είναι ένα νέο δάνειο αλλά μια «μεταφορά κεφαλαίων», που δεν περιλαμβάνει προϋποθέσεις, παρά μόνο τον όρο να συνεχίσει η Ελλάδα τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες τις οποίες συμφώνησε με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας στο πλαίσιο του προγράμματος, ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνειά της.
Ο κ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος τόνισε ότι ο ESM έχει εκταμιεύσει για την Ελλάδα περισσότερα από 200 δισ. ευρώ, διεμήνυσε την ιδιαίτερη σημασία που δίνει η διοίκηση στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.
«Μια υψηλότερη αναπτυξιακή δυναμική θα διευκολύνει την αποπληρωμή των δανείων, ακόμη και αν είναι 40 χρόνια από τώρα» σημείωσε και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να εφαρμοστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι με τρόπο φιλικό προς την ανάπτυξη, ενώ συμπλήρωσε πως πρέπει να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα.

naftemporiki.gr