Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών από κοροναϊό στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα σήμερα τη μάχη με τον κοροναϊό έχασε ένας 71χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο και είχε υποκείμενα νοσήματα.
Υπενθυμίζεται πως χτες δηλώθηκαν 207 επιπλέον κρούσματα, εκ των οποίων τα 120 εντοπίζονται στην Αττική. Από την άλλη πλευρά, η Θεσσαλονίκη, η οποία είχε σταθερά πολύ υψηλό κρουσμάτων, τις περισσότερες φορές δίνει μονοψήφιους αριθμούς κρουσμάτων.
Μάλιστα εκ των 207 κρουσμάτων, τα 29 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ ακόμα ένα προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο, ανεβάζοντας τον τελικό απολογισμό.
Ακόμα, 23 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Τρομάζει η αύξηση των διασωληνωμένων
Εκτός από τα κρούσματα που καθημερινά αυξάνονται ραγδαία, αυτό που τρομάζει τους επιστήμονες είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων που αυξάνεται τις τελευταίες εβδομάδες αργά αλλά σταθερά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι βάσει των επίσημων στοιχείων, τον Σεπτέμβριο έχει παρατηρηθεί αύξηση 70% στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Σημειώνεται πως ο αντίστοιχος αριθμός στις 30 Αυγούστου δεν ξεπερνούσε τους 36. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «Σωτηρία» έχουν ήδη γεμίσει και τα 12 κρεβάτια της ΜΕΘ για τα περιστατικά Covid-19, ενώ στον «Ευαγγελισμό» η πληρότητα αγγίζει το 60%.
Ένα ακόμα ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι από τους 54 διασωληνωμένους με κοροναϊό, η μια περίπτωση είναι στην κατηγορία των 18 έως 39 ετών, οι 15 από 40 έως 64 ετών και 38 από 65 ετών και άνω:
Αυτό σημαίνει ότι το 29,6% είναι κάτω των 64 ετών, γεγονός που καταρρίπτει τη θέση ότι από τον κοροναϊό νοσούν βαρέως μόνο οι ηλικιωμένοι. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πελοπόννησος», μάχη στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών δίνει ένας 28χρονος από την Κάτω Αχαΐα.
Οι προβλέψεις για τον χειμώνα
«Υπάρχει απόλυτη αβεβαιότητα για το ποια θα είναι η εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας. Είναι απόλυτα μάταιο να κάνουμε προβλέψεις για τον εφετινό χειμώνα, ιδίως εάν συνυπολογίσει κανείς ότι για το καλοκαίρι η εκτίμηση ήταν ότι θα καταγραφεί ύφεση, εν τέλει όμως μας αιφνιδίασε το δεύτερο κύμα. Συνεπώς το πλέον ασφαλές είναι να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο, ελπίζοντας παράλληλα ότι η κίνηση του νέου κοροναϊόύ θα είναι ηπιότερη» τονίζει στο «Βήμα» ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας των Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Νίκος Σύψας.
Εν τούτοις, το επιστημονικό προσωπικό της χώρας, επιχειρώντας να…. χαρτογραφήσει τα άγνωστα νερά της επιδημίας, ώστε να μη βυθιστεί στον ωκεανό των πιθανοτήτων και των παραγόντων «x», ήδη επεξεργάζεται έναν ειδικό αλγόριθμο, που τις κρίσιμες εβδομάδες και μήνες που ακολουθούν θα αποτελέσει το απαραίτητο εργαλείο για την αξιολόγηση της κατάστασης ανά γεωγραφική περιοχή.
Ειδικότερα και αξιολογώντας σημαντικές παραμέτρους και επιδημιολογικά δεδομένα, θα σημαίνει αυτόματα «συναγερμός» όταν εντοπίζεται υψηλό ιικό φορτίο ή ταχεία αύξηση των κρουσμάτων, συνυπολογίζοντας τις πληθυσμιακές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, θέτοντας αυτόματα σε εφαρμογή τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αναχαίτιση της κυκλοφορίας του SARS-CoV-2.

(in.gr)