Με όλα τα μέτρα που έχουν ορίσει οι επιστήμονες και την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού, ανοίγουν σταδιακά τα οδοντιατρεία. Σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε για όλα τα μέλη της η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδίας (ΕΟΟ), οι ασθενείς θα προσέρχονται μόνο με ραντεβού, τα οποία πρέπει να ορίζονται με διαφορά τουλάχιστον μιας ώρας το ένα από το άλλο και χωρίς συνοδό, με εξαίρεση τα παιδιά. "Μέχρι σήμερα τα οδοντιατρεία δέχονταν μόνο τα έκτακτα περιστατικά. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε δραματική μείωση των εσόδων του ελεύθερου επαγγελματία οδοντιάτρου. Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η αύξηση των τιμών σε είδη προστασίας και απολύμανσης, καθώς τα είδη αυτά σε έλλειψη», ανέφερε σε δηλώσεις τους ο πρόεδρος της ΕΟΟ, Αθανάσιος Δεβλιώτης.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία που θα κάνει για να κλείσει ραντεβού στον οδοντογιατρό, ο ασθενής θα ρωτάται αν έχει κάνει πρόσφατα εξέταση για κορωνοϊό και ποιο ήταν το αποτέλεσμα, αν βρίσκεται σε καραντίνα ο ίδιος ή άλλα μέλη της οικογένειάς του και αν ναι, πριν από πόσο χρονικό διάστημα και τέλος αν έχει τις τελευταίες τρεις μέρες κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, πυρετό, πονοκέφαλο ή φαρυγγαλγία.Οι οδηγίες αναφέρουν πως αν απαντηθεί ΝΑΙ σε κάποια από τις παραπάνω ερωτήσεις, τότε το ραντεβού στον οδοντίατρο μετακινείται για μετά από δύο εβδομάδες τουλάχιστον. Η είσοδος στο οδοντιατρείο θα γίνεται χωρίς συνοδό, με εξαίρεση τα μικρά παιδιά όπου θα επιτρέπεται μόνο ένας συνοδός, ενώ είναι υποχρεωτικό για τους ασθενείς να φορούν μάσκα μίας χρήσης όταν εισέρχονται στο χώρο αναμονής και να απολυμαίνουν τα χέρια τους με απολυμαντικό υγρό, ενώ πρέπει να αποφεύγεται ο χαιρετισμός με σωματική επαφή.
Από την πλευρά του και ο οδοντογιατρός θα παίρνει όλα τα μέτρα προστασίας (μάσκες, ποδονάρια) ανάλογα με την οδοντιατρική πράξη και θα τηρεί αυστηρά τις οδηγίες για την αποφυγή διασποράς του ιού προς όφελος των ασθενών. «Ζητούμε την άμεση παρέμβαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για τη διασφάλιση των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας και θέλουμε η κυβέρνηση να εξαγγείλει μέτρα στήριξης του οδοντιατρικού κλάδου, διότι η διακοπή παροχής υπηρεσιών από τους ιδιώτες οδοντιάτρους λόγω οικονομικής δυσπραγίας, θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας», επισήμανε ο κ. Δεβλιώτης.
Με επιστολή που απέστειλαν στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, τα μέλη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, ζητούν την ένταξη των οδοντιατρείων σε προγράμματα ΕΣΠΑ για αγορά κατάλληλου, σύγχρονου εξοπλισμού στα πλαίσια ασφαλέστερης λειτουργίας των οδοντιατρείων και για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου. Με άλλη επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ζητούν την έκδοση υπουργικής απόφασης για την αποζημίωση των 800 ευρώ, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και επέκταση του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής για τον οδοντίατρο που ασκεί το επάγγελμα χωρίς προσωπικό και χωρίς να έχει εταιρική μορφή άσκησης.

ethnos.gr