Σάλος και έντονες αντιδράσεις προκάλεσε ο Μάρκος Σεφερλής με την νέα του σειρά που προβλήθηκε χθες, Κυριακή, στον ΑΝΤ1. 

Την ώρα που γίνονται πολύ σοβαρές προσπάθειες για να εξοικειωθούμε με πολύ σημαντικούς όρους και να κατανοήσουμε τις δεύτερες και τρίτες αναγνώσεις τους, υπάρχουν ακόμα προγράμματα που διαιωνίζουν επιβλαβή και ξεπερασμένα σεξουαλικά, φυλετικά, έμφυλα κ.λπ. στερεότυπα. Την ίδια ώρα που οι δίκες για το #MeToo είναι σε εξέλιξη και η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα προσπαθεί να κατακτήσει τα αυτονόητα, υπάρχουν προγράμματα που υποκύπτουν σε στερεότυπα- συμπεριλαμβανομένων των γυναικών που παρουσιάζονται ως σεξουαλικά όντα, και των ομοφυλόφιλων των οποίων η ζωή κυριαρχείται από βεντάλιες, χρωματιστές ρόμπες, φτερά και πούπουλα, και μια γενικότερη αισθητική καρικατούρας. Και κάθε φορά που δίνεται πρωταγωνιστικός ρόλος/λόγος στην αισθητική καρικατούρας ώστε να προκληθεί γέλιο, τόσο πετιούνται στο περιθώριο άνθρωποι που παλεύουν για τα αυτονόητα. Και αυτό δεν είναι αστείο. 

Η δημιουργία προγραμμάτων που υποδηλώνουν ότι ο ρατσισμός είναι εντάξει, δεν είναι καθόλου εντάξει

Στη συντριπτική πλειοψηφία, οι ρόλοι για μειονοτικές ομάδες δεν έχουν βάθος και, ναι, είναι κακογραμμένοι. Δημιουργούνται ταινίες, σειρές, προγράμματα, με μηδέν περιεχόμενο, που είναι εκτός θέματος και που δεν αντικατοπτρίζουν καμία αλήθεια. Προγράμματα που δεν έχουν κανένα νόημα με το σκεπτικό ότι παρακολουθώντας τα, δεν θα βγει κάποιος καλύτερος. Αντίθετα, αυτά τα προγράμματα αναπαράγουν στερεότυπα και σεξιστικά σχόλια που, μεταξύ άλλων, προσβάλλουν το κοινό ή τουλάχιστον μία πολύ μεγάλη μερίδα του κοινού. Και ούτε αυτό είναι αστείο. 

«Ένα βήμα μπροστά, 30 χρόνια πίσω»

 «Η βότκα είναι λιπαντικό για να κατεβάζουν τα βρακιά τους οι γυναίκες», «Super Mammy» 2022 μ.Χ. Αυτή ήταν μία από τις ατάκες που ακούστηκαν το βράδυ της Κυριακής (3/4) στο νέο project του Μάρκου Σεφερλή, ο οποίος επέστρεψε στην τηλεόραση με vibes -πιο 1990 και από το 1990.  Στη σειρά «Super Mammy», ο κωμικός ηθοποιός υποδύεται τη Χαρίκλεια, μία «Ελληνίδα μάνα» κομμένη και ραμμένη σε στερεότυπα και cliche- διές. Μία σειρά η οποία είναι βασισμένη σε ξένο φορμάτ, που δημιουργήθηκε πριν από περίπου 30 χρόνια και για κάποιο λόγο αναβιώνει το 2022 στην Ελλάδα.

Στη σειρά αυτή, υπάρχει σκηνή με τη Χαρίκλεια που περιγράφει ότι έτρεχε να προλάβει έναν βιαστή στον δρόμο. Στη σειρά αυτή παρουσιάζονται gay χαρακτήρες ως καρικατούρες, οι άνδρες πως θέλουν μόνο σεξ, ενώ οι γυναίκες συστήνονται ως εργαλεία που έχουν μονίμως τα χρήματα στο μυαλό τους. Στη σειρά αυτή ακούγονται ατάκες όπως «Η βότκα είναι λιπαντικό για να κατεβάζουν τα βρακιά τους οι γυναίκες». Στη σειρά αυτή που σημείωσε 14,1% στο γενικό σύνολο και 15% στο δυναμικό κοινό, το Twitter αντέδρασε με τους περισσότερους να μην μπορούν να διαχειριστούν αυτά που άκουσαν. 

ethnos.gr