Σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου εν όσω διανύουμε την Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς, όπως υπαινίχθηκε με σαφήνεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο προχθεσινό τηλεοπτικό του μήνυμα, Μεγάλο Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα ισοδυναμούν με τις…μεγαλύτερες ημέρες του πολέμου κατά της πανδημίας του κορονοιού. Ο πρωθυπουργός και η task force, με επικεφαλής τους Γρηγόρη Δημητριάδη, Γιώργο Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσο, ξεδιπλώνουν ένα κλιμακούμενο σχέδιο αυστηροποίησης των περιοριστικών μέτρων επιχειρώντας πάση θυσία να αποφευχθεί ο συνωστισμός, οι άσκοπες μετακινήσεις και οι συναρθροίσεις με αιχμή το Πασχαλινό τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα.
Πρόγευση για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να απαγορεύσει κάθε σκέψη…εφησυχασμού και ανεμελιάς, που θα μπορούσε να προκαλέσει έξαρση της μετάδοσης του ιού σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο αποτελεί και η χθεσινή απόφαση περί αναστολής της λειτουργίας των νεκροταφείων καθ όλη την διάρκεια της Μεγάλης Παρασκευής.
Οι εισηγήσεις για το lockdown
Υπό τον κίνδυνο να εξανεμιστεί σε λίγα 24ωρα μία τιτάνια προσπάθεια διαρκείας άνω του ένα μήνα, το Μέγαρο Μαξίμου, το Υπουργείο Υγείας, η επιστημονική ομάδα υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα και η Πολιτική Προστασία υπό τον Υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά μελετούν εναλλακτικά σενάρια ακόμη και…πειθαναγκασμού των πολιτών. Μάλιστα, παρά την γενικώς θετική εικόνα, που υπάρχει για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, που συμμορφώνονται με τα περιοριστικά μέτρα, οι ειδικοί προειδοποιούν πως ακόμη και μεμονωμένα κρούσματα απειθαρχίας δύνανται να τινάξουν στον αέρα τον στρατηγικό σχεδιασμό του πρωθυπουργού καθυστερώντας το χρονοδιάγραμμα άρσης των περιορισμών από το πρώτο 10ήμερο του Μαίου και μετά.
Περιστατικά, όπως η παραβίαση των οδηγιών της Ιεράς Συνόδου σε Κουκάκι και Κέρκυρα, αλλά και ασυνειδήτοι, οι οποίοι επιχειρούν να παρακάμψουν τα μέτρα ταξιδεύοντας στα εξοχικά τους κινητοποιούν τις αρχές. Σε αυτό το πλαίσιο,  στο τραπέζι του πρωθυπουργού βρίσκεται εδώ και περί τις δύο εβδομάδες εισήγηση της Πολιτικής Προστασίας, που περιλαμβάνει εναλλακτικά σχέδια απαγόρευσης της κυκλοφορίας τόσο ως προς την διάρκεια αυτής, όσο και ως προς την ένταση τους. Αυτά, μάλιστα, έχουν καταστεί αντικείμενο εξαντλητικού διαλόγου τις τελευταίες ώρες σε συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του Βασίλη Κικίλια, του Σωτήρη Τσιόδρα και του Νίκου Χαρδαλιά. Αυτά περιλαμβάνουν απάγορευση κυκλοφορίας είτε από την Μ. Παρασκευή, είτε από το Μέγαλο Σάββατο έως την Δευτέρα ή την Κυριακή του Πάσχα και αφορούν σε  Ι.Χ. μέσα μαζικής μεταφοράς και ταξί. Καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν πως το σενάριο, που μελετά το Μέγαρο Μαξίμου είναι η απάγορευση των ασκόπων μετακινήσεων με ΙΧ, μέσα μαζικής μεταφοράς και ταξί αποκλειστικά και μόνο για τις 24ώρες, πριν και μετά το Πασχαλινό τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα.
Τα ίδια πρόσωπα διευκρινίζουν πως για την ώρα δεν υπάρχει οριστική απόφαση για ενεργοποίηση του μέτρου της καθολικής απαγόρευσης, κάτι, που συνδέεται ευθέως με την εικόνα συμμόρφωσης του γενικού πληθυσμού τα επόμενα 24ωρα έως το Μέγαλο Σάββατο.
Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού προειδοποιούν πως μέτρα κλιμακούμενης αυστηρότητας εν όψει της Κυριάκης του Πάσχα θα βρίσκονται ανά πάσα ώρα και στιγμή στην φαρέτρα του κ. Μητσοτάκη, εφόσον κριθεί αναγκαία η εφαρμογή τους. Επιπλέον και σε κάθε περίπτωση, οι αρχές προχωρούν ήδη σε εντατικοποίηση των περιπολιών και των ελέγχων στις εθνικές οδούς, στις περιφερειακές οδικές αρτηρίες, αλλά και γύρω από τις εκκλησίες, ενώ ήδη τα πρόστιμα πέφτουν βροχή ως μέσο αποθάρρυνσης των παραβατών.
Την ίδια ώρα, πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου αναπτύσσεται και…ο αντίλογος, καθώς υπάρχει προβληματισμός για το κατά πόσον η επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας έστω και για λίγες ώρες θα έχει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα κατανοώντας την φυσιολογική υπό τις παρούσες συνθήκες κόπωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Ανώτερος κυβερνητικός παράγων επιχειρηματολογούσε σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, πως «δεν λάβαμε τόσο δρακόντεια μέτρα, το χρονικό διάστημα, που η κατάσταση ήταν πιο ανησυχητική από ό,τι είναι σήμερα». Τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού δείχνουν προς τις επόμενες ώρες για τις τελικές αποφάσεις, τονίζουν με νόημα πως η απαγόρευση της κυκλοφορίας δεν αποτελεί αυτήν την ώρα την πρώτη επιλογή, δεν αποκλείουν, πάντως, επ ουδενί λόγω την ενεργοποίηση της ανάλογα με το πως θα κυλήσουν τα επόμενα 24ωρα.

ethnos.gr