Η Μίνα Γκάγκα στη σημερινή ενημέρωση εκτίμησε ότι το ΕΣΥ θα συνεχίζει να πιέζεται ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, αν και υπάρχει η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τα στρατιωτικά νοσοκομεία.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας τόνισε ότι ο πρώτος ασθενής με την παραλλαγή Όμικρον είναι καλά στην υγεία του. Η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα είναι πολύ υψηλό.
50.000 είναι τα ενεργά κρούσματα. «Ο κίνδυνος για τον καθένα μας είναι πολύ υψηλός», είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Για τον δείκτη θετικότητας
Γίνονται 2.500.000 τεστ την εβδομάδα, από τα περισσότερα στην Ευρώπη. Στο 1,74 το ποσοστό θετικότητας την εβδομάδα 22 με 28 Νοεμβρίου και παρέμεινε σταθερό. SOS εξέπεμψε για: Γρεβενά, Έβρο, Κοζάνη, Φθιώτιδα, Θεσσαλονίκη και Κιλκίς.
Ξεπεράσαν τους 700 οι διασωληνωμένοι (σ.σ. είναι 704). Οι περισσότεροι που «χάνονται» είναι ανεμβολίαστοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία. Η μετάλλαξη Δέλτα παραμένει κυρίαρχη, αν και σημαντική εξέλιξη είναι ο εντοπισμός της «Όμικρον» στα Χανιά.
Στα Τρίκαλα πέφτουν κατά 30% τα κρούσματα, αλλά ανέβηκε από τα 38 έτη στα 43 έτη ο μέσος όρος όσων νοσούν.
Πρότεινε άμεση χορήγηση της τρίτης δόσης. «Δεν μετράμε τα αντισώματά μας για να κάνουμε την τρίτη δόση», είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου.
Οι 10 ΠΕ με τη μεγαλύτερη θνητότητα είναι αυτές που έχουν τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, τόνισε.
Στη συνέχεια η κ. Παπαευαγγέλλου υπογράμμισε ότι μένουν 450.000 άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Τα δύο δωρεάν self test για τον καθένα θα παίξουν σημαντικό ρόλο εν όψει των Χριστουγέννων, σημείωσε η ειδικός.

(in.gr)