Κλείδωσαν τα μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών προκειμένου να περιορισθεί η επιβάρυνσή τους από τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο από τους συναρμόδιους υπουργούς.
Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις 11.00 π.μ., από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θόδωρο Σκυλακάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση έχει αποφασίσει, αφενός να αυξήσει το ύψος της επιδότησης των τιμολογίων ρεύματος καθώς και το επίδομα θέρμανσης, διευρύνοντας παράλληλα και τα σχετικά εισοδηματικά κριτήρια για το τελευταίο, ώστε να καλυφθούν περισσότεροι καταναλωτές.
Το συνολικό κόστος για τον προϋπολογισμό φτάνει τα 490 εκατ. ευρώ, κάτι που ισοδυναμεί με σχεδόν διπλασιασμό της δαπάνης, που είχε ανακοινωθεί για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και για το επίδομα θέρμανσης.
Πληροφορίες κυβερνητικής πηγής ανέφεραν χθες ότι δεν θα υπάρξει κάτι ειδικό για το φυσικό αέριο, παρότι άλλες πηγές του οικονομικού επιτελείου υποστήριζαν ότι στο τραπέζι έχει πέσει και ένα τέτοιο σενάριο. Να επιδοτηθεί, δηλαδή, ο λογαριασμός του φυσικού αερίου με τρόπο ανάλογο αυτού του ηλεκτρικού ρεύματος.
Φαίνεται πως υπήρξαν διαφορετικές εισηγήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά επικράτησε αυτή που προβλέπει να επιδοτηθούν οι καταναλωτές φυσικού αερίου μόνο μέσω του επιδόματος θέρμανσης.
Σημειώνεται ότι το επίδομα θέρμανσης δίνεται στους δικαιούχους ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο καλύπτουν τις ανάγκες τους για θέρμανση, με εισοδηματικά κριτήρια και ανάλογα με την περιοχή κατοικίας τους. Οπως υποστήριζε χθες πηγή του οικονομικού επιτελείου, αυτό που πρέπει να επιδοτείται είναι η κοινωνική ανάγκη και όχι το καύσιμο. Αλλωστε, προσέθετε η ίδια πηγή, το φυσικό αέριο ήταν στο παρελθόν φθηνότερο και πιθανώς η τιμή του να ξαναπέσει.
Προς το παρόν, πάντως, η τιμή του φυσικού αερίου έχει πενταπλασιαστεί από την αρχή του χρόνου, αν και χθες παρουσίασε έντονες διακυμάνσεις και κινείται σε διπλάσια επίπεδα από αυτά του πετρελαίου.
Το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης, που  αυξήθηκε πρόσφατα με τροπολογία από 80 σε 95 εκατ. ευρώ, θα διπλασιασθεί σχεδόν, ώστε να  καλύψει φέτος πολύ περισσότερους από τους περίπου 750.000 δικαιούχους του. Τα εισοδηματικά όρια θα αυξηθούν φτάνοντας στη μεσαία τάξη. Σημειώνεται ότι σήμερα το εισοδηματικό όριο για τον άγαμο είναι 12.000 ευρώ, για τον έγγαμο 20.000 ευρώ και για κάθε επιπλέον παιδί 2.000 ευρώ.
Αντίστοιχα, το κονδύλι για την επιδότηση των τιμολογίων του ρεύματος, που αυξήθηκε ήδη από τα 150 στα 200 εκατ. ευρώ, προβλέπεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ, ώστε να καλύψει το άλμα των τιμών για τους καταναλωτές σε μεγαλύτερο βαθμό.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ