Νέο lockdown στα πρότυπα του Ασπρόπυργου, της Ελευσίνας και της Μάνδρας ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κοροναϊό.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Χαρδαλιά, μόλις ένα 24ωρο μετά τις πρώτες ανακοινώσεις για «σκληρό» lockdown στις παραπάνω περιοχές, η Κοζάνη θα τεθεί σε καθεστώς αυστηρού lockdown.
Η εφαρμογή των μέτρων ξεκινά από τις 6 το πρωί του Σαββάτου και θα έχει ισχύ για 7 ημέρες.
Aναλυτικά τα μέτρα που ισχύουν στην Κοζάνη:
1. Επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00 έως τις 05:00. Από την απαγόρευση εξαιρούνται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι θα μπορούν να μετακινούνται από την οικία τους μόνο προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
2. Αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου, ακόμα και με τη μέθοδο του click-away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών, των βιβλιοπωλείων και όλων των επιχειρήσεων.
3. Αναστολή πάσης φύσεως εκκλησιαστικών τελετών κάθε δόγματος, εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών, που δεν θα ξεπερνούν τα δέκα (10) άτομα, καθώς και αναστολή ελεύθερης πρόσβασης σε ναούς για ατομική προσευχή. Επίσης, τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών μόνο με παρουσία κληρικών.
4. Μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό των εν λόγω περιοχών με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) και με καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών αυτών.
5. Εντατικοποίηση ελέγχων στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων της περιοχής από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των Ενόπλων Δυνάμεων.
6. Αναστολή λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών, καθώς και υποχρεωτικός έλεγχος με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) σε μικροπωλητές, ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές. Θα διεξάγεται περιοδικός έλεγχος των μικροπωλητών ανά τριήμερο.
7. Μοριακός έλεγχος κάθε πέντε (5) ημέρες στους εργαζόμενους Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων.
8. Μαζική διανομή προστατευτικών μασκών με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
10. Υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης, από κοινού με τους δήμους των περιοχών αυτών και την αντιπεριφέρεια και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και με συμμετοχή επιστημόνων από τον χώρο των κοινωνικών επιστημών (ψυχολόγων, ανθρωπολόγων, κοινωνιολόγων κ.λπ.), λόγω του εξειδικευμένου πληθυσμιακού προφίλ των περιοχών αυτών.
11. Τέλος, αποφασίστηκε η εντατικοποίηση εκτεταμένων ελέγχων τήρησης της εφαρμογής των μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές.
Δραματική η κατάσταση στην Κοζάνη
Ο υφ. Πολιτικής Προστασίας αποκάλυψε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 397 ενεργά κρούσματα στην Κοζάνη. 81 από αυτά νοσηλεύονται, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών είναι τα 53 έτη.
Τα 397 κρούσματα εντοπίζονται σε:
    199 στον Δήμο Κοζάνης
    134 στον Δήμο Εορδαίας
    43 στον Δήμο Βοϊου
    15 στον Δήμο Σερβίων
    6 στον Δήμο Βελβεντού
Από τα κρούσματα αυτά, προέκυψαν 816 στενές επαφές high risk.
Το 81,23% των κρουσμάτων παρουσιάζει κύρια ή δευτερεύοντα συμπτώματα, 46,91% στην πρώτη περίπτωση και 34,32% στη δευτερη.
Το 14,57% αφορά σε συνταξιούχους, 10,12% σε ιδιωτικούς υπάλληλους και 10,10% σε αυτοαπασχολούμενους με το πλανόδιο εμπόριο.
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης στην Κοζάνη είναι ότι ο δείκτης θετικότητας επτά ημερών για την περιοχή ήταν στο 25,2% την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ χτες σκαρφάλωσε στο 31,3%.
«Το γεγονός ότι το 73,2% των ενεργών κρουσμάτων και στενών επαφών συνδέονται με μετακινήσεις και επισκέψεις σε περισσότερο από έναν όμηρο δήμο μέσα στην ίδια περιφερειακή ενότητα, μας αναγκάζει να θέσουμε περιοριστικούς όρους σε όλη την περιοχή» σημείωσε ο υφυπουργός.

(in.gr)