Lockdown σε όλη τη χώρα τρεις εβδομάδες, από τις 6 π.μ. του Σαββάτου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων με υποχρεώνει να πάρω τα μέτρα τώρα. Δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να διακινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Οι αποφάσεις μας βασίζονται στα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία είναι αδιαμφισβήτητα» υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το lockdown «θα μοιάζει αλλά δεν θα είναι εντελώς ίδιο με τον Μάρτιο». Όπως είπε, θα χρειάζεται SMS για έξοδο από το σπίτι, ενώ θα είναι ανοιχτά τα σούπερ-μάρκετ και τα φαρμακεία.
Τόνισε ωστόσο ότι η μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με τον Μάρτιο είναι πως θα μείνουν ανοιχτά τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής. Ως προς τα γυμνάσια και τα λύκεια, θα είναι κλειστά και θα δουλεύουν με καθεστώς τηλεργασίας, όπως είπε. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλες τις μετακινήσεις, τόνισε.
Ο πρωθυπουργός στάθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα και τόνισε ότι η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο πενθήμερο, τον υποχρέωσαν να λάβει τώρα αυτήν την απόφαση.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με την επίσημη εισήγηση των λοιμωξιολόγων στη σύσκεψη που έγινε χθες υπό τον πρωθυπουργό, η χώρα οδεύει προς γενικό lockdown μέχρι το τέλος του μηνός, καθώς τις τελευταίες μέρες, παρά τα μέτρα παρατηρήθηκε εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα, με αποτέλεσμα τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας.

H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ