Οι εικόνες με τις ουρές στις εφορίες αποτελούν πια παρελθόν, όχι μόνο λόγω πανδημίας, αλλά καθώς πολλές συναλλαγές μπορούν να γίνουν πλέον ψηφιακά. Στόχος της ΑΑΔΕ για τα επόμενα χρόνια είναι να μην απαιτείται φυσική παρουσία των πολιτών για καμία υπηρεσία. Ήδη, με την ενεργοποίηση έξι εφαρμογών στην ιστοσελίδα τού TAXIS, σε συνδυασμό με τις 81 ψηφιακές υπηρεσίες, αποφεύχθηκαν περίπου 2 εκατομμύρια επισκέψεις πολιτών στις εφορίες.
Ποιες εφαρμογές χρησιμοποιήσαμε
Κάνοντας τον απολογισμό για την έως τώρα λειτουργία των συγκεκριμένων εφαρμογών, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής τόνισε ότι:
    μέσω τής πλατφόρμας myBusinessSupport υλοποιήθηκαν 6 κύκλοι επιστρεπτέας προκαταβολής και 5 αποζημιώσεις ειδικού σκοπού. Περίπου 737.000 επιχειρήσεις έλαβαν πάνω από 7,8 δισ. ευρώ με περισσότερες από 2 εκατομμύρια μοναδικές ψηφιακές πληρωμές.
    μέσω τού myΘΕΡΜΑΝΣΗ ικανοποιήθηκαν σχεδόν 690.000 αιτήσεις, με συνολικό ποσό που ξεπέρασε τα 70 εκατ. ευρώ.
    μέσω τής πλατφόρμας για τις μισθώσεις ακινήτων υποβλήθηκαν δηλώσεις COVID από περίπου 600.000 ΑΦΜ. Έγιναν συμψηφισμοί 44,5 εκατ. ευρώ και πληρώθηκαν αποζημιώσεις 142,5 εκατ. ευρώ.
    μέσω της πλατφόρμας myCAR, τέθηκαν σε ψηφιακή ακινησία περίπου 135.000 οχήματα και εκδόθηκαν 685.000 αποδεικτικά μη οφειλής τελών κυκλοφορίας.
    μέσω της πλατφόρμας myDATA (που θεωρείται η πιο σημαντική ψηφιακή μεταρρύθμιση) έχουν υποβληθεί 27,2 εκατομμύρια τιμολόγια από 160.000 επιχειρήσεις. Δηλαδή, περίπου 400.000 παραστατικά την ημέρα, με αυξητικές τάσεις.
    μέσω της πλατφόρμας myAADElive εκδόθηκαν 12.500 κλειδάριθμοι και μέσω μέσω ταυτοποίησης κινητού εκδόθηκαν επιπλέον 125.000 κλειδάριθμοι.
    μέσω της πλατφόρμας myProperty, που είναι η πρώτη πλατφόρμα ψηφιοποίησης των δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων, υποβλήθηκαν 600 δηλώσεις. Η διαδικασία για την συμπλήρωση και την υποβολή της δήλωσης διαρκεί λιγότερο από 15 λεπτά.
Το νέο μοντέλο στη διάδραση των αρχών με τους φορολογούμενους
Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να αξιοποιηθούν τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου το επόμενο ψηφιακό βήμα να είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό και αποτελεσματικό, με στόχο την πλήρη ψηφιοποίηση της σχέσης πολίτη – εφορίας.
Η έκδοση ΑΦΜ μέσω βιντεοκλήσης, η αλλαγή ΚΑΔ με ένα κλίκ από το γραφείο, η εξόφληση οφειλών σε πραγματικό χρόνο (real time), η έκδοση τιμολογίων με ταυτόχρονη καταχώρηση στα ηλεκτρονικά βιβλία και η προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ, είναι τα πιο βασικά από τα σχέδια της ΑΑΔΕ για το επόμενο επίπεδο απλοποίησης των συναλλαγών με τους φορολούμενους.

moneyreview.gr