Ανοίγει η βεντάλια των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων με την προσθήκη ειδικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών των καυσίμων.
Οι παρεμβάσεις αυτές θα έρθουν να προστεθούν στη συνέχιση της στήριξης των τιμολογίων του ρεύματος και του φυσικού αερίου, αλλά και στην «επιταγή ακρίβειας» προς τους ευάλωτους, και θα ανακοινωθούν προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση θέλει να κατευθύνει τη στήριξη στα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και όχι να εφαρμόσει ένα οριζόντιο μέτρο από το οποίο θα επωφεληθούν οι πάντες, όπως π.χ. μια γενική μείωση του ΦΠΑ ή του ΕΦΚ στα καύσιμα. «Δεν θέλουμε να επωφεληθεί αυτός που οδηγεί Καγιέν στην Εκάλη ή Φεράρι στη Γλυφάδα», σημείωναν χαρακτηριστικά οι πηγές. Η στήριξη αυτή θα μπορούσε να γίνει πιθανώς με κάποιας μορφής επιστροφή φόρου ή με κουπόνι καυσίμων για τους εισοδηματικά αδύναμους. Η Πορτογαλία επιδοτεί τη δαπάνη για καύσιμα έως 50 λίτρα τον μήνα, με κόστος 133 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό της. Η κυβέρνηση εδώ θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένα μέτρο στήριξης των ευάλωτων επιστρέφοντας τα επιπλέον έσοδα από ΦΠΑ στα καύσιμα. Οι πηγές ανέφεραν ότι «τα μέτρα θα είναι συγκρατημένα και προσωρινά, στον βαθμό που θεωρούμε ότι τα αντέχουμε».
Το ρεπορτάζ της «Κ» επιβεβαίωσε το πρωί του Σαββάτου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι η τιμή της βενζίνης «έχει ξεφύγει επικίνδυνα» επισημαίνοντας ότι δε θα μείνει έξω από το πεδίο των κυβερνητικών παρεμβάσεων, «πάντοτε στο πλαίσιο λελογισμένων κινήσεων»
Σε επόμενο στάδιο, στο προσκήνιο θα έρθουν μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην κατεύθυνση των προτάσεων της Κομισιόν της 8ης Μαρτίου, που περιλαμβάνουν «έκτακτα μέτρα για να περιοριστεί η μετάδοση των τιμών του φυσικού αερίου στις τιμές του ηλεκτρισμού, όπως προσωρινά όρια τιμών». Κάτι που συμβαδίζει με την εισήγηση του πρωθυπουργού στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Για τη νέα παρέμβαση προϊδέασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ αργά προχθές το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Είπε συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μέτρων στα καύσιμα: «Εχουμε επίγνωση της πραγματικότητας, έχουμε εικόνα τού πόσο επιβαρύνονται τα νοικοκυριά και προσπαθούμε να βρούμε και να εξαντλήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο και πιθανότατα να υπάρχουν και άλλα μέτρα και άλλες παρεμβάσεις».
Ο κ. Σταϊκούρας επιβεβαίωσε, εξάλλου, ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδοτεί σημαντικά το ρεύμα και το φυσικό αέριο», προαναγγέλλοντας αύξηση του μεγέθους της στήριξης «από τη στιγμή που λειτουργούμε με ποσοστά».
Ο δεύτερος άξονας της στήριξης, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, θα αφορά τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Πρόθεση της κυβέρνησης, επίσης, είναι να διατηρήσει τον μειωμένο ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές και κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, κάτι που θα κοστίσει επιπλέον 250 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό. Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση θέλει να διατηρηθεί η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και να επεκταθεί και στον δημόσιο, καθώς και να διατηρηθούν οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές και κατά το 2023, κάτι που επιφέρει πρόσθετο κόστος 2,1 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά.
H κυβέρνηση διεκδικεί, είπε ο υπουργός Οικονομικών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη δημιουργία ενός Ταμείου, κατά τα πρότυπα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, που να χρηματοδοτεί τη στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την αύξηση των τιμών της ενέργειας με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, δηλαδή χωρίς να επιβαρύνεται το έλλειμμα και το χρέος, έτσι ώστε να μην κινηθούν επιθετικά οι αγορές στα ελληνικά ομόλογα.
Επίσης, έχει υποβάλει πρόταση να μην υπολογίζονται στο έλλειμμα οι αμυντικές δαπάνες, κάτι που θα εξασφάλιζε σημαντικό πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για την Ελλάδα.
Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι πρέπει να αυξηθεί γενναία, αλλά και ρεαλιστικά, λαμβάνοντας υπόψη τη συγκυρία και την ανεργία.

Ειρήνη Χρυσολωρά (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)