Έντονα καταδίκασε το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί, καλώντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επανεξετάσει το ζήτημα.
“Ένα σημαντικό θέμα ήταν αυτό της Αγίας Σοφίας. Το συμβούλιο καταδίκασε την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει ένα εμβληματικό μουσείο όπως η Αγία Σοφία σε τζαμί. Αυτή η απόφαση θα τροφοδοτήσει αναπόφευκτα τη δυσπιστία, τον διχασμό ανάμεσα στις θρησκευτικές κοινότητες και θα υπονομεύσει τις προσπάθειές μας για διάλογο και συνεργασία. Καλούμε τις τουρκικές αρχές άμεσα να επανεξετάσουν και να αλλάξουν την απόφαση”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη συνέντευξη Τύπου.
Στις δηλώσεις του ο Μπορέλ αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της Τουρκίας. «Θα ακολουθήσουμε ένα μονοπάτι που θα οδηγήσει σε μείωση της έντασης» δήλωσε.
Τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο
Ο Μπορέλ σημείωσε ακόμη ότι θα επανεξεταστεί το θέμα των κυρώσεων και τόνισε ότι οι μονομερείς πράξεις της Τουρκίας. στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να τερματιστούν.
Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν την προσθήκη νέων ονομάτων στη λίστα των κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση ως αποτέλεσμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι έγινε μια μακρά και ενδιαφέρουσα συζήτηση για την Τουρκία, στο τέλος της οποίας ο ίδιος παρουσίασε τα συμπεράσματα του τα οποία εγκρίθηκαν από τα μέλη του Συμβουλίου και θα οδηγήσουν τις επόμενες του ενέργειες.
«Βλέπουμε την Τουρκία ως σημαντική χώρα για την ΕΕ, ελπίζουμε ότι οι σχέσεις μας θα ενισχυθούν και θα αναπτυχθούν όμως αυτό θα πρέπει να γίνει με πλήρη σεβασμό στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και το ευρωπαϊκό συμφέρον», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι υπάρχουν ανησυχητικές εξελίξεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις και δη ιδιαίτερα στη Λιβύη, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα τα συμφέροντα της ΕΕ. Συνεπώς πρόσθεσε αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από την Τουρκία ώστε να υπάρξει ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης κάτι που όλοι επιθυμούν.
«Όμως τονίσαμε ότι οι τουρκικές μονομερείς ενέργειες ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, με τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών και το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να τερματιστούν», ανέφερε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας τα προηγούμενα συμπεράσματα της ΕΕ για το ζήτημα.
Όχι σε διαπραγμάτευση ΕΕ – Τουρκίας
Επιπλέον, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ τάχθηκε κατά της έναρξης μιας διαπραγμάτευσης με την Τουρκία επί όλου του φάσματος των ευρωτουρκικών υποθέσεων.
Πάντως, ο Ζοζέπ Μπορέλ έχει το «ΟΚ» να διερευνήσει τρόπους για αποκλιμάκωσης της έντασης αυστηρά στη βάση των σχετικών συμπερασμάτων της ΕΕ.
Τέλος, αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι εργασίες επί των προτάσεων της Κύπρου για πρόσθετες κυρώσεις σύμφωνα με προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου, ζήτημα το οποίο θα απασχολήσει την αρμόδια Ομάδα Εργασίας Relex την ερχόμενη Πέμπτη.
Η συζήτηση για το μέλλον των Ευρωτουρκικών Σχέσεων θα συνεχιστεί στο Βερολίνο τον Αύγουστο.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο περιθώριο του ΣΕΥ, είχε συνάντηση με τον Ζοζέπ Μπορέλ και τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

(in.gr)