Μήνυμα πως η ανοσία από τον εμβολιασμό είναι «ισχυρότερη» σε σύγκριση με τη φυσική νόσηση έστειλε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.
Λίγο νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων με 5.449 νέες μολύνσεις σε ένα 24ωρο, ξεπερνώντας κατά πολύ την προηγούμενη αρνητική επίδοση του Σαββάτου 30ης Οκτωβρίου (4.696).
«Υπερτερεί η ανοσία του εμβολιασμού»
Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος είχαν ξεκινήσει και οι προβληματισμοί για τη διάρκεια της ανοσίας, ωστόσο πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε πως η ανοσία κρατά περίπου 6 μήνες. «Η σύσταση που διατυπώνεται πλέον είναι η χορήγηση μίας δόσης εμβολίου μετά τους 6 μήνες από την τελευταία δόση. Η ανοσία και από τα εμβόλια και από τη νόσηση δεν είναι 100%, εξαιτίας διαφόρων παραγόντων. Το μεγάλο ερωτηματικό ήταν το εάν υπερτερεί η ανοσία από το εμβόλιο σε σχέση με τη φυσική ανοσία. Σύμφωνα με μελέτη από το CDC, ο εμβολιασμός υπερτερεί της φυσικής ανοσίας», πρόσθεσε.
«Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου είχε ξεκινήσει η χορήγηση της 3ης δόσης για ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες στην Ελλάδα και πλέον εξετάζεται η χορήγηση και σε άλλες ηλικιακές ομάδες», επεσήμανε.
Παράλληλα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε πως «σύμφωνα με μελέτη για την τρίτη δόση στο Ισραήλ, κατά την οποία άτομα που είχαν κάνει ενισχυτική δόση με εμβόλιο συγκρίθηκαν με άτομα που είχαν κάνει 2 δόσεις σε χρονική απόσταση 5 μηνών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα άτομα που έκαναν τρίτη δόση είχαν 93% μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο. Όπως προκύπτει η τρίτη δόση είναι αποτελεσματική για σοβαρές μορφές της νόσου, σε σύγριση με όσους έχουν κάνει δύο δόσεις», σημείωσε.
«Στο τραπέζι η τρίτη δόση για τους κάτω των 50 ετών»
Από την πλευρά του ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως έχουν γίνει 12.900.000 εμβολιασμοί στη χώρα. Επιπλέον, 6.640.000 πολίτες (63,4% του γενικού πληθυσμού) έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία δόση, ενώ 6.380.000 πολίτες (60,8%) έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.
Όσον αφορά την τρίτη δόση o γ.γ. του υπ. Υγείας επεσήμανε πως αύριο θα εξεταστεί από την επιτροπή το ζήτημα ενισχυτικής δόσης για τους κάτω των 50 ετών, που έχουν περάσει 6 μήνες από την τελευταία δόση.
Για τα μέτρα, με αφορμή το «μαύρο ρεκόρ», ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως η κυβέρνηση έχει ενεργά όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και εξετάζονται όλα τα νέα μέτρα, όπως και αυτό της αποστολής sms στους ανεμβολίαστους.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ