Προκαλεί η Άγκυρα, ανακοινώνοντας την επέκταση έως τις 27 Αυγούστου της παράνομης Navtex (που έληγε σήμερα, 23/8, το βράδυ), βάσει της οποίας το Oruc Reis παραβιάζει την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα το τελευταίο διάστημα, δημιουργώντας επικίνδυνη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η επιλογής της Τουρκίας, για την οποία πάντως είχαν προϊδεάσει αναλυτές της προκλητικής τακτικής του Ερντογάν δυναμιτίζει εκ νέου το κλίμα «αδειάζοντας» και τη Γερμανία που τις τελευταίες ημέρες προσπαθεί να καλλιεργήσει κλίμα για απευθείας διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, επιχείρημα που προφανώς χρησιμοποιεί για να εμποδίσει και την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία από την ΕΕ.
Όσοι προειδοποιούσαν για νέα προκλητική κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας με παράτασης της παράνομης Navtex για το Oruc Reis, τόνιζαν ότι η τρίμηνη περίοδος από το αίτημα της κρατικής εταιρείας πετρελαίου (TRAO) στο τουρκικό υπουργείο Ενέργειας για έρευνες στην περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου λήγει στις 28 Αυγούστου.
Στο πλαίσιο αυτό η επιφυλακή του Πολεμικού Ναυτικού και η παρακολούθηση του Oruc Reis και της συνοδείας του συνεχίζεται κανονικά.

(in.gr)