«Η Τουρκία απέρριψε την προσφορά της Ευρώπης να ακολουθήσει μια θετική ατζέντα, επιλέγοντας τον δρόμο των μονομερών ενεργειών που τη φέρνει αντιμέτωπη με συνέπειες», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει της Συνόδου Κορυφής.
Κατά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η γειτονική χώρα είχε πολλές ευκαιρίες να σταματήσει τις προκλήσεις και να αποσύρει το ερευνητικό πλοίο από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, επέλεξε, όμως, να το κάνει προσχηματικά δέκα μέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προκλήσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας με αποκορύφωμα τα Βαρώσια και την ξεκάθαρη πλέον ρητορική της Τουρκίας για λύση δύο κρατών.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να τηρήσει τις αποφάσεις του και να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιδιώκει πάντα τον διάλογο και την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία. Όμως, «δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα αλλάξει τη συμπεριφορά της αν δεν της ασκηθεί πίεση».
Αναφερόμενος στην ανάγκη να «παγώσουν» οι πωλήσεις ευρωπαϊκών όπλων προς την Τουρκία, υπογράμμισε ότι δεν γίνεται τα κράτη μέλη να εξάγουν επιθετικά όπλα στην Τουρκία – όπλα που στρέφονται εναντίον άλλων κρατών μελών.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στο Μεταναστευτικό και την εκ νέου εργαλειοποίησή του από την Τουρκία, με αφορμή τις αποκαλύψεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου τόσο για το πρόσφατο ναυάγιο στη Λέσβο, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο Σομαλοί μετανάστες προωθούνται προς τα ελληνικά νησιά.
Προσχέδιο για επιπλέον κυρώσεις στην Τουρκία «εάν χρειαστεί»
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διευρύνει τον κατάλογο των ατόμων και των επιχειρήσεων από την Τουρκία που θα υποστούν κυρώσεις για τις δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συζητείται σήμερα σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων ενόψει της Συνόδου Κορυφής.
Εφόσον συμφωνηθεί, η Ε.Ε. θα «προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις» στη βάση του ήδη υπάρχοντος καταλόγου κυρώσεων του 2019 και «εάν χρειαστεί θα επεκταθεί» το πεδίο εφαρμογής του, κατά το προσχέδιο.
Παράλληλα, καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. και την Κομισιόν να καταθέσουν έκθεση για την κατάσταση των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας και για επιλογές ως προς το «πώς θα προχωρήσουν» τον Μάρτιο. Μάλιστα, η Ε.Ε. θα αναζητήσει συνεργασία σε αυτά τα ζητήματα με τις ΗΠΑ.
«Πυρά» Ερντογάν
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αποφεύγει να καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία.
Ο κ. Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι οποιουδήποτε είδους κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Τουρκίας δεν πρόκειται να επηρεάσουν σημαντικά τη χώρα. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η Ε.Ε. «δεν έχει ποτέ φερθεί με εντιμότητα ούτε έχει κρατήσει τις υποσχέσεις της».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ