Καθώς η πανδημία συνεχίζει να πιέζει το σύστημα υγείας της χώρας και ενώ προχωράμε προς την εορταστική περίοδο, κυβέρνηση και ειδικοί καλούνται να βρουν τη χρυσή τομή που θα επιτρέψει την χαλάρωση των περιορισμών μέσα στον Δεκέμβριο.
Το Σαββατοκύριακο καταγράφηκαν συνολικά 219 θάνατοι ασθενών με Covid-19 το Σαββατοκύριακο (121το Σάββατο και 98 την Κυριακή), ενώ σταθερά πάνω από τους 600 σταθεροποιείται ο αριθμός των ασθενώ που διασωληνώνονται.
Διαφορετικά Χριστούγεννα
Σχολιάζοντας αυτούς τους δύο δείκτες η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς Ματίνα Παγώνη μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε πως δεν μπορούν να μειωθούν αυτή τη στιγμή και χωρίς να περάσει πρώτα ένα δεκαήμερο με δεκαπενθήμερο. Όπως είπε, τότε θα μπορέσουμε να δούμε την μείωσε και άρα να συνεχίσουμε με καλύτερες συνθήκες και με σταδιακή άρση των μέτρων, αξιολογώντας, ωστόσο, την κάθε μέρα.
Από την άλλη, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εμφανίζει σημάδια αποκλιμάκωσης και σίγουρα έχει ανακοπεί η εκθετική του αύξηση.
Επίσης «αρχίζει και κλείνει η ψαλίδα μεταξύ εισιτήριων και εξιτηρίων στα νοσοκομεία», όπως σχολίασε ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, κάνοντας επιπλέον λόγο για «μικρή άρση των μέτρων και μεγάλη προσοχή και Χριστούγεννα μεταξύ μας».
Την αποκλιμάκωση του δείκτη έθιξε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος από την Θεσσαλονίκη  έδωσε τον τόνο της κυβέρνησης. «Η εικόνα που έχουμε είναι ότι αρχίζει και μειώνεται πια αισθητά το ιικό φορτίο. Ο πρώτος δείκτης που κοιτάω εγώ πάντα πια είναι οι συγκριτικές εισαγωγές στις εφημερίες, αυτές μας δίνουν μια πολύ καλή αίσθηση. Για πρώτη φορά το ισοζύγιο εξαγωγών-εισαγωγών είναι πια θετικό, αυτό σημαίνει ότι μειώνεται η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», σημείωσε κάνοντας επιπλέον λόγο για διαφορετικά Χριστούγεννα. «Πολύ - πολύ πιο περιορισμένα, με τις οικογένειες μας, με τους ανθρώπους που αγαπάμε, άντε ενδεχομένως μία οικογένεια ακόμα», εξήγησε.
Τρεις οι κρίσιμες ημερομηνίες
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε επίσης ότι έχουμε ακόμη μία με δύο εβδομάδες πολύ δύσκολες μπροστά μας, προϊδεάζοντας έτσι ότι η ημερομηνία της 7ης Δεκεμβρίου δεν έχει κλειδώσει.
«Όλα σταθμίζονται και ανάλογα με την εισήγηση των ειδικών η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι οι κρίσιμες ημερομηνίες για λήψη αποφάσεων είναι 7, 14 και 21 Δεκεμβρίου. Επανέλαβε μάλιστα ότι πιο ασφαλές είναι να ανοίξει πρώτα η εκπαίδευση. Στη συνέχεια εξετάζεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου και αργότερα οι υπόλοιπες δραστηριότητες, σταδιακά.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας Αναστασία Κοτανίδου η οποία μιλώντας στην ΕΡΤ υποστήριξε ότι η Επιτροπή θα συνεδριάσει για να συζητήσει τη σταδιακή άρση των μέτρων, ενώ σημείωσε ότι τα δημοτικά σχολεία θα μπορούν να ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε συνωστισμό έξω από αυτά. Έκκληση να μην ανοίξουν για «κανένα λόγο» τα δημοτικά σχολεία στη Θεσσαλονίκη έκανε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Άρση του lockdown υπό ποιες προϋποθέσεις
Κάνοντας μια προσπάθεια να εκτιμήσει σε όρους πίεσης στις ΜΕΘ την ελάχιστη μείωση που θα επιτρέψει να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων, ο κ. Γώγος μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε πως απαιτείται ένα ποσοστό 30% στις ελεύθερες κλίνες. «Τότε μπορούμε να μιλάμε για προσεκτικό άνοιγμα», πρόσθεσε. Τη μείωση της πίεσης που ασκείται στο σύστημα υγείας έθεσε ως απαραίτητα προϋπόθεση και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε ότι δεν διανοείται «ότι θα ανοίξουμε την κοινωνία έχοντας τις ΜΕΘ καλυμμένες κατά 88% όπως είναι σήμερα στην επικράτεια και στη Θεσσαλονίκη 100% κι έχοντας αυτό τον αριθμό των νεκρών».
«Δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουμε 7 Δεκέμβρη» εκτίμησε η κ. Παγώνη μιλάντας σήμερα στον ΣΚΑΪ,  εξηγώντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων με κορωνοϊό παραμένει υψηλός. Για την ίδια το ασφαλές θα είναι γύρω στα 500 κρούσματα και οι διασωληνωμένοι σε διψήφιο αριθμό. Στην ίδια γραμμή εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ο οποίος δήλωσε στην ΕΡΤ3  ότι μόνο με διψήφιο αριθμό διασωληνωμένων ασθενών θα πρέπει να βγούμε από την καραντίνα και οπωσδήποτε όχι στις 7 Δεκεμβρίου.

naftemporiki.gr