Η παραλλαγή Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα και σε λίγους μήνες περισσότερο από το μισό των κρουσμάτων θα οφείλονται στην παραλλαγή Όμικρον», τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα.
Πρόσθεσε ότι η Όμικρον εμφανίζει «τρεις ως έξι φορές περισσότερες λοιμώξεις από ό,τι η Δέλτα στο ίδιο χρονικό διάστημα».
«Είναι εξαιρετικά απίθανο οι μεταλλάξεις να ακυρώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων», τόνισε, επικαλούμενη δήλωση του δρ Άντονι Φάουτσι.
Αναφερόμενη στην 3η δόση, υπενθύμισε ότι παρέχει 93% προστασία από την εισαγωγή σε νοσοκομείο, 92% προστασία από σοβαρή νόσο, καθώς επίσης μειώνει και τον αριθμό των κρουσμάτων στην κοινότητα.
Υπογράμμισε δε ότι «αυξάνει 20 φορές το επίπεδο των εξουδετερικών αντισωμάτων».
Σχετικά με την απόφαση της Επιτροπής για βράχυνση του χρόνου ανάμεσα στις δόσεις -όσον αφορά στην αναμνηστική δόση-, τόνισε ότι «στοχεύει στην βέλτιστη προστασία του πληθυσμού λόγω της μετάλλαξης», ενώ χαρακτήρισε «αβάσιμη» τη σκέψη ότι η ανοσία διαρκεί τρεις μήνες.
Ερωτηθείσα σχετικά με την απόφαση να μειωθεί ο χρόνος αναμονής μέχρι την 3η δόση από τους έξι στους τρεις μήνες, είπε ότι «με το ποσοστό του εμβολιασμού στην χώρα μας, σε έναν μήνα μπορούν να σημειωθούν πολλές λοιμώξεις. Τα επιδημιολογικά δεδομένα διαφοροποιούν την στρατηγική για τον εμβολιασμό». «Μπαίνουμε σε εποχή που βοηθάει την διάδοση των λοιμώξεων, περιμένετε λίγο, νομίζω ότι θα την ακολουθήσουν και άλλοι», πρόσθεσε.
Μ. Θεμιστοκλέους
Ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι για τις ηλικίες 5-11 ετών στην χώρα μας θα φτάσουν τα εμβόλια στις 13 Δεκεμβρίου και στις 15 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί. Η σχετική πλατφόρμα για τα ραντεβού θα ανοίξει την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου.
ανέφερε ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων με μια δόση στον ενήλικο πληθυσμό ανέρχεται σε 77%, ενώ όσο αφορά στους πλήρως εμβολιασμένους, το ποσοστό στο σύνολο του πληθυσμού ανέρχεται σε 73%.
Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι σε 10 μέρες κλείστηκαν 1 εκατ. ραντεβού για την τρίτη δόση, ενώ από την στιγμή της ανακοίνωσης της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 60 ετών, κλείστηκαν έως σήμερα περισσότερα από 70.000 ραντεβού 1ης δόσης – μια εβδομάδα νωρίτερα και πριν την κυβερνητική ανακοίνωση, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 24.000.

H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ