Υποχρεωτική από σήμερα γίνεται η χρήση μάσκας σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, καταστήματα λιανικής, χώρους εξυπηρέτησης κοινού, καταστήματα τροφίμων, σούπερ μάρκετ, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, νοσηλευτικά ιδρύματα, διαγνωστικά κέντρα, ΜΜΜ, ταξί και ασανσέρ.
Η κυβέρνηση προσανατολίστηκε στην απόφαση αυτή βλέποντας να καταγράφεται μία σταθερή αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας. Αύξηση η οποία κρίνεται ανησυχητική, αν και κυβερνητικοί εκπρόσωποι και επιστήμονες τη χαρακτηρίζουν επίσης ελεγχόμενη. 
Τα κρούσματα που καταγράφηκαν χθες στη χώρα μας ήταν αυξημένα φτάνοντας τα 52, ενώ σημειώθηκε και ένας θάνατος. Από τα κρούσματα,τα  7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ άλλα 4  είναι επίσης εισαγόμενα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.
Επιπλέον και επαληθεύοντας τις ανησυχίες για τη διασπορά του ιού στα αστικά κέντρα, στην Αττική εντοπίστηκαν 14, και Θεσσαλονίκη 9. Για τον κίνδυνο που διατρέχουν τα αστικά κέντρα στη διάδοση του ιού, μίλησε χθες στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής για τον κορωνοϊό Νίκος Σύψας κάνοντας λόγο για λεπτές ισορροπίες που μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκτροχιαστούν και φέρνοντας ως αρνητικό παράδειγμα το Βελιγράδι.
«Στο Βελιγράδι ξυπνήσανε μια ημέρα και βρέθηκαν με 100 και 200 κρούσματα, ενώ μέχρι τότε είχαν πολύ λίγα κρούσματα. Είναι απολύτως απαραίτητο αυτή τη στιγμή που έχουμε αυτή την άνοδο στα μεγάλα αστικά κέντρα που είναι εστίες υπερπληθυσμού κι έχουμε εκρηκτικό μείγμα να κάνουμε το σωστό όσον άφορα τις αποστάσεις και ακολούθως και τη μάσκα» υποστήριξε.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα κρούσματα, αυτά εντοπίστηκαν στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, και συγκεκριμένα 4 σε Καβάλα, Αχαΐα και Λέσβο, από 2  Μαγνησία και Ημαθία, από 1 σε Χαλκιδική και Εύβοια.
Όπως σημείωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, «θα χρειαστεί να μάθουμε να ζούμε με τη χρήση μάσκας», διευκρινίζοντας πως στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ. Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, διαπίστωσε με θλίψη, όπως είπε, πως ο κόσμος δεν έχει πειστεί για τη χρήση της μάσκας. Τον έπεισε μόνο το πρόστιμο. Η ισχυρή σύσταση της ιατρικής κοινότητας αποτελεί ένα σαφές πρέπει, σημείωσε.

naftemporiki.gr