Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού φυσικού αερίου (Trans Adriatic Pipeline - TAP). Το 98% των σωλήνων σε Ελλάδα και Αλβανία έχει ήδη τοποθετηθεί μέσα στο έδαφος, όπως ανακοίνωσε η κοινοπραξία των εταιρειών, που έχει αναλάβει το έργο.
Ειδικότερα, έχουν ήδη τοποθετηθεί σωληνώσεις στα 750 από τα συνολικά 765 χιλιόμετρα της διαδρομής και έχει καλυφθεί εκ νέου η τάφρος που είχε διανοιχθεί.
Τον Οκτώβριο, είχε ολοκληρωθεί η σύνδεση του αγωγού TAP με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP), στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
O ΤAP εκτείνεται από τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, μέσω της Αλβανίας και της Αδριατικής, έως τις ακτές της Ιταλίας. Είναι τμήμα του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης τον Αγωγό Νότιου Καυκάσου (SCP) που διαπερνά το Αζερμπαϊτζάν και τη Γερμανία, και τον Αγωγό Ανατολίας (TANAP).
Υπολογίζεται ότι θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2020. Στην κατασκευή του συμμετέχουν οι BP, η Socar του Αζερμπαϊτζάν, η Snam της Ιταλίας με μερίδιο 20% έκαστη, η βελγική Fluxys με 19%, η ισπανική Enagas με 16% και η ελβετική Axpo με 5%.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters