Αλλάζει αισθητά το σκηνικό του καιρού σταδιακά από σήμερα Δευτέρα, με βροχές, καταιγίδες και χαλάζι. Ο καιρός θα είναι άστατος την εβδομάδα που διανύουμε σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, ενώ η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων προειδοποιώντας για την έντασή τους και κυρίως για την μεγάλη συχνότητα των κεραυνών έως και την Τετάρτη. 

Συγκεκριμένα, από σήμερα Δευτέρα έως και την Τετάρτη 9 Ιουνίου αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις, προβλέπονται από σήμερα Δευτέρα (07-06-2021) το μεσημέρι στη βόρεια Ελλάδα, αύριο Τρίτη (08-06-2021) στην κεντρική και τη βόρεια χώρα και την Τετάρτη (09-06-2021) σε όλα σχεδόν τα ηπειρωτικά. 

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται: 

1. Σήμερα Δευτέρα (07-06-2021) στη Μακεδονία και τη Θράκη, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. 

2. Αύριο Τρίτη (08-06-2021), κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Τις βραδινές ώρες τα ισχυρά φαινόμενα πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν. 

3. Μεθαύριο Τετάρτη (09-06-2021) τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κατά τόπους στα ηπειρωτικά. Επισημαίνεται πως τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα στην Πελοπόννησο. 

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν κατά διαστήματα και τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας. 

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr) και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS). 

Το φαινόμενο της "Ψυχρής Λίμνης" 

Για έντονη αστάθεια κάνει λόγο στην πρόβλεψή του και ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή θα φέρει έντονες βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές και με έμφαση τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας.

Εξηγώντας την αιτία της αστάθειας ο μετεωρολόγος εξηγεί ότι «ατμοσφαιρικό βουνό αναμένεται να υψωθεί στη δυτική και κεντρική Ευρώπη οδηγώντας τον ψυχρό ατμοσφαιρικό αέρα από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη να κινηθεί προς τη χώρα μας. Έτσι λοιπόν προς τα μέσα της εβδομάδας αυτή η ροή ψυχρού αέρα θα σχηματίσει μια ψυχρή λίμνη όπως λέμε στην Μετεωρολογία πάνω από τη χώρα μας. Στην ουσία αυτό σημαίνει ότι για αρκετές ημέρες η ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα εγκλωβίσει αυτόν τον ψυχρό αέρα στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα πάνω από τη χώρα μας και σε συνδυασμό με την έντονη θερμοκρασιακή διαφορά κάτω χαμηλά με τα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας θα προκαλέσουν έντονη αστάθεια και άρα ισχυρές καταιγίδες με χαλάζι και ισχυρούς κεραυνούς».

Πως αναμένεται να εξελιχθούν τα φαινόμενα

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Κλέαρχος Μαρουσάκης παραθέτει χάρτη όπου μπορούμε να παρακολουθήσουμε με τις μπλε αποχρώσεις την μετατόπιση των βροχών και καταιγίδων από την Ιταλία και τα βορειοδυτικά Βαλκάνια προς τη χώρα μας ενώ στον τρίτο μας χάρτη μπορούμε να δούμε την εξέλιξη των φαινόμενων μέρα με τη μέρα. Όσο πιο σκούρα τα χρώματα τόσο πιο έντονα τα φαινόμενα.

Όπως σημειώνει «τα φαινόμενα αυτά εξελίσσονται πάνω από ηπειρωτικές εκτάσεις κατά την διάρκεια της ημέρας και κυρίως μεσημέρι και απόγευμα όπου κορυφώνεται και η θερμότητα από την ηλιακή ακτινοβολίας ενώ τη νύχτα και νωρίς το πρωί μετατοπίζονται προς θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και αυτό οφείλεται στο ότι την ημέρα η ξηρά είναι πιο ζεστή ενώ το βράδυ η θάλασσα έχει μεγαλύτερη θερμότητα και αυτό οφείλεται στην διαφορετική θερμοχωρητικότητα που εμφανίζουν ξηρά και θάλασσα όπου η θάλασσα θερμαίνεται με πιο αργό ρυθμό έναντι της ξηράς και βέβαια αντίστοιχα χάνει πιο αργά την θερμότητα που έχει αποκτήσει».

Προσοχή στους κεραυνούς

Η ισχυρή αστάθεια που θα επικρατήσει στην ατμόσφαιρα θα οδηγήσει στην εκδήλωση ισχυρών κεραυνών, προειδοποιεί ο Κλέαρχος Μαρουσιάκης, εξηγώντας ότι «επειδή βρισκόμαστε σε μία εποχή που δραστηριοποιούμαστε έντονα σε ανοιχτούς χώρους, θα πρέπει να δείξουμε μεγάλη προσοχή και να απομακρυνόμαστε από τη θάλασσα και γενικότερα ανοιχτούς – ψηλούς χώρους».

meteo: Περιμένουμε χαλάζι αυτή την εβδομάδα -Πώς δικαιολογείται εν μέσω καλοκαιριού

Και το meteo.gr αναφέρει ότι έντονη καιρική αστάθεια αναμένεται να επικρατήσει αυτή την εβδομάδα σε μεγάλο μέρος της χώρας μας, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν καταιγίδες, οι οποίες κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις

Γιατί, όμως, πέφτει χαλάζι τέτοια εποχή στην Ελλάδα; Όπως εξηγούν οι επιστήμονες του meteo, οι χαλαζοπτώσεις αποτελούν συχνό φαινόμενο στη χώρα μας στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού, καθώς σχετικά ψυχρές αέριες μάζες από τη Βόρεια Ευρώπη βρίσκουν συχνά δίοδο προς τα νότια. Η παρουσία ψυχρών αερίων μαζών στην ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με την έντονη θέρμανση του εδάφους αυτή την περίοδο, δημιουργούν συνθήκες αστάθειας. Με παρουσία κατάλληλων ποσοτήτων υγρασίας, η αστάθεια οδηγεί συχνά σε εκδήλωση καταιγίδων, μερικές από τις οποίες παράγουν χαλάζι.

Το χαλάζι ξεκινά να δημιουργείται στις καταιγίδες κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες έντονης αστάθειας και αλλαγής ταχύτητας του ανέμου καθ' ύψος, που δημιουργεί στροβιλισμό εντός των νεφών. Αλλεπάλληλα ανοδικά και καθοδικά ρεύματα το οδηγούν σε διάφορα ύψη, καθώς οι χαλαζόκοκκοι μεγαλώνουν, όταν υδρατμοί συμπυκνώνονται και παγώνουν πάνω τους. Πολλές φορές η αστάθεια από μόνη της είναι αρκετά έντονη και όταν ο άνεμος είναι ασθενής, πάλι δημιουργούνται ισχυρά ανοδικά και καθοδικά ρεύματα εντός των καταιγίδων, που ευνοούν την παραγωγή χαλαζιού, όπως θα συμβεί τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr ξεκίνησε από το 2020 την προσπάθεια προγνώσεων για το χαλάζι, το οποίο αποτελεί την πιο δύσκολη παράμετρο (μορφή υετού) στην πρόγνωση καιρού. Χρησιμοποιώντας πλήθος ατμοσφαιρικών παραμέτρων στους αλγορίθμους υπολογισμών που εφαρμόζονται σε υπερυπολογιστές, το meteo είναι πλέον σε θέση να προβλέπει με σχετική ακρίβεια το μέγιστο μέγεθος του χαλαζιού που πρόκειται να πλήξει μια περιοχή τις επόμενες 48 ώρες.