Από έλεγχο θα περάσουν όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, τα Κέντρα Υγείας αλλά και κάθε άλλη μονάδα, καθώς το υπουργείο Υγείας προωθεί νομοθετική ρύθμιση για την αξιολόγηση όλου του ΕΣΥ.
Ειδικότερα στο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία που είναι υπό συγγραφή και αναμένεται, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, να κατατεθεί τον Ιανουάριο, θα περιλαμβάνεται και η αξιολόγηση όλων των Μονάδων Υγείας.
Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, μάλιστα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2019, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία θα περιλαμβάνει αξιολόγηση παντού, σε κάθε δομή του συστήματος υγείας, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας υγείας.
Οι προϋποθέσεις και οι βαθμοί
Πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι ήδη η ομάδα που ετοιμάζει το νομοσχέδιο έχει καταλήξει στα κριτήρια για τη βαθμολόγηση, τα οποία έχουν βασιστεί στα πρότυπα κυρίως της Αγγλίας αλλά και της Γερμανίας.
Ρόλο στην αξιολόγηση θα παίξουν ακόμη και οι ασθενείς οι οποίοι μετά τη νοσηλεία τους στο ΕΣΥ θα ερωτώνται για τον βαθμό ικανοποίησης τους αλλά και για την γενικότερη εξυπηρέτηση. Να σημειωθεί ότι ρόλο βαθμολογητή θα έχουν επίσης οι διοικητές των νοσοκομείων (για τις κλινικές ξεχωριστά), αλλά και ειδικές ομάδες που θα ορισθούν.
Άλλωστε ο έλεγχος αναμένεται να γίνει τόσο στο σύνολο ενός νοσοκομείου όσο και ανά κλινική.
Μέσα στα κριτήρια που έχουν ήδη ορισθεί για να λάβει μία Μονάδα Υγείας θετικό βαθμό είναι:
-ο συνολικός χρόνος αναμονής κατά την είσοδο των ασθενών στο Νοσοκομείο,
-ο χρόνος ανταπόκρισης των υπηρεσιών,
-η εξυπηρέτησή των ασθενών,
-ο χρόνος εισαγωγής τους σε κλινικές, η ορθή διαχείριση των οικονομικών πόρων,
-η ταχύτητα στη διεκπεραίωση των διαγνωστικών εξετάσεων.
-η διαχείριση των κλινών και το ποσοστό πληρότητας, καθώς και η ύπαρξη ράντσων

ethnos.gr