Οι διακόπτες που κλείνουν δύσκολα, ένα λάστιχο που έχει διαρροή και η άσχημη εικόνα αλάτων πάνω στην μπαταρία, δεν κάνουν το μπάνιο σας έναν ευχάριστο χώρο. Τις πολύτιμες συμβουλές τους δίνουν οι υδραυλικοί στην Αγία Παρασκευή ώστε αν «πιάνουν» τα χέρια σας να γλιτώσετε χρήματα.

Τα χαλασμένα μέρη της βρύσης και τα σπασμένα λάστιχα μπορούν να αντικατασταθούν γρήγορα και απλά. Εάν η βρύση στάζει μόνιμα νερό, ένα μικρό λαστιχάκι στεγανοποίησης θα λύσει αποτελεσματικά το πρόβλημα, ενώ τα ίχνn από άλατα πάνω στη μπαταρία μπορούν να αφαιρεθούν με ένα ειδικό καθαριστικό.

Αν όμως όλες αυτές οι φθορές υπάρχουν ταυτόχρονα, τότε αξίζει να αντικαταστήσετε την μπαταρία με μία καινούργια καλώντας έναν υδραυλικό της Αγίας Παρασκευής.

Και αν θέλετε στο μέλλον να εξοικονομείτε νερό και ενέργεια, τοποθετήστε μία μπαταρία με ενσωματωμένο θερμοστάτη.

Αντικατάσταση μπαταρίας από εσάς, αν "πιάνουν" τα χέρια σας

Εάν θέλετε να αντικαταστήσετε μόνος σας την μπαταρία του μπάνιου ή της κουζίνας θα πρέπει πρώτα να κλείσετε τις παροχές ζεστού και κρύου νερού της κατοικίας.

Μετά μπορείτε να λύσετε τα παξιμάδια στήριξης της παλιάς μπαταρίας. Στην συνέχεια με μία συρματόβουρτσα αφαιρέστε το καννάβι, τα υπολείμματα των αλάτων και του στεγανωτικού υλικού από το σπείρωμα. Ελέγξτε τις απολήξεις των σωληνώσεων ότι είναι σε καλή κατάσταση.

Τοποθετήστε τη νέα μπαταρία (στεγανοποιήστε) και στρέψτε ταυτόχρονα και τα δύο παξιμάδια. Έτσι δεν θα μπει στραβά η μπαταρία στις υποδοχές.  Προσοχή μην γρατζουνήσετε την μπαταρία, ένα ειδικό εργαλείο για μπαταρίες με λείες σιαγόνες είναι το ιδανικό για να χρησιμοποιήσετε. Αν δεν θέλετε να μπαίνετε σε έξοδα, με ένα απλό κάβουρα κάνετε την δουλειά σας αρκεί να καλύψτε τις σιαγόνες με ύφασμα.

Στεγανοποίηση μπαταρίας για αποφυγή διαρροής

Εάν στεγανοποίησετε την μπαταρία που στάζει, θα κάνετε οικονομία στο νερό και δε θα χαλάτε την καλή σας διάθεση. Τα παρεμβύσματα (λαστιχάκια) της μπαταρίας στεγνώνουν, κόβονται ή τρυπάνε. Και οι τρεις αυτές φθορές οδηγούν σε διαρροή νερού. Το μόνο που απομένει είναι η αντικατάσταση του παρεμβύσματος. Αυτό βέβαια θα πρέπει να ταιριάζει ακριβώς.

Εάν είναι πολύ μικρό, πολύ μεγάλο ή από διαφορετικό υλικό δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στο σκοπό του. Στις περισσότερες βιδωτές συνδέσεις τα παρεμβύσματα είναι πρεσαριστά. Τα λάστιχα της βρύσης που στεγανοποιούν τη βαλβίδα με τη βοήθεια της πίεσης του νερού, αποτελούνται από μαύρο λάστιχο και έχουν μία μικρή τρύπα στη μέση.

Τα κωνικά παρεμβύσματα από λάστιχο τοποθετούνται σε γωνιακές βαλβίδες και προστατεύονται από ένα στενό ορειχάλκινο δαχτυλίδι. Σε περιστρεφόμενα μέρη τοποθετούνται για λόγους στεγανοποίησης δαχτυλίδια κυκλικού σχήματος, τα οποία αποτελούνται από μαλακό μαύρο λάστιχο και έχουν κυκλική διατομή.

Όταν πρέπει να στεγανοποιήσετε σπειρώματα, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ταινία από τεφλόν, ή το παραδοσιακό καννάβι με ειδικό υλικό στεγανοποίησης.

Προσοχή: Οι βιδωτές συνδέσεις που έχουν στεγανοποιηθεί με ταινία από τεφλόν μπορεί να μην είναι πλέον στεγανές, όταν τις ξεβιδώσετε και τις ξαναβιδώσετε. Πάρτε μαζί σας το παλιό παρέμβυσμα (λαστιχάκι), όταν θα αγοράσετε ένα νέο από ένα κατάστημα με υδραυλικά.

Καθαρισμός του «τηλεφώνου» και της μπαταρίας από τα άλατα

Όταν το «τηλέφωνο» δε δίνει αρκετό νερό ή οι δέσμες νερού βγαίνουν από την κεφαλή ακανόνιστα, τότε θα πρέπει να καθαρίσετε τα άλατα από τις μικροσκοπικές τρύπες. Εδώ θα σας βοηθήσει ένα διαλυτικό αλάτων. Αποσυναρμολογήστε την κεφαλή και βάλτε όλα τα μέρη μέσα σε διαλυτικό αλάτων. Επαναλάβετε τη διαδικασία, εάν δεν έχει αποτελέσματα η πρώτη φορά.

Καθαρίστε μετά όλα τα μέρη της κεφαλής με μία βούρτσα και συναρμολογήστε πάλι την κεφαλή. Τη διαδικασία αυτή μπορείτε να την κάνετε και με ξύδι. Εναλλακτικά ξεβιδώνετε την τρυπητή πλάκα του τηλεφώνου και την καθαρίζετε με ένα αιχμηρό ή μυτερό εργαλείο.

Τις σκληρές κρούστες αλάτων στη μπαταρία μπορείτε να τις αφαιρέσετε ποτίζοντας χαρτί κουζίνας με διαλυτικό αλάτων και στη συνέχεια τυλίγοντας με αυτό την μπαταρία. Έτσι το διαλυτικό θα έχει περισσότερο χρόνο δράσης για να κάνει την δουλειά του.

Ντους για παιδιά.

Η μπαταρία με θερμοστάτη εξουδετερώνει τον κίνδυνο εγκαυμάτων από το πολύ καυτό νερό. Τα μικρά παιδιά μπορούν να κάνουν μπάνιο χωρίς την επίβλεψη σας και μπορούν να χειριστούν μόνα τους την μπαταρία. Επιπλέον ενδείκνυται και η τοποθέτηση πρόσθετης βάσης για το τηλέφωνο στο ύψος ενός παιδιού. Τον απαιτούμενο γάντζο για το τηλέφωνο που θα βιδωθεί στον τοίχο πάνω στα πλακάκια, μπορείτε να τον βιδώσετε και μόνος σας. Η στερέωση γίνεται με χρωμιωμένες ορειχάλκινες βίδες και ούπατ.

Έτσι θα εξοικονομήσετε νερό.

Αν και είναι ευχάριστο να κάθεστε κάτω από το νερό του ντους, σκεφτείτε ότι το νερό είναι ένα πολύτιμο αγαθό και η ενέργεια που απαιτείται για τη θέρμανση του είναι μεγάλη. Γι' αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία βαλβίδα που διακόπτει τη ροή του νερού όταν δεν το χρειάζεστε.