Το καταστροφικό πέρασμα της πανδημίας του κοροναϊού στην ήδη καταπονημένη ελληνική αγορά εργασίας αποτυπώνει νέα έρευνα. Το παρατεταμένο lockdown στοίχισε θέσεις εργασίας και γέμισε αβεβαιότητα τους εργαζόμενους.
Στην έρευνα που διενήργησε το kariera.gr το διάστημα 6-21 Απριλίου, το 68,28% εκείνων που συνεχίζουν να εργάζονται- με τηλεργασία ή με φυσική παρουσία- δήλωσαν ότι η εργασία τους έχει επηρεαστεί από αρκετά έως πολύ λόγω του κοροναϊού. Μόνο το 7% δήλωσε ότι η εργασία του έχει μείνει εντελώς ανεπηρέαστη από αυτή την κρίση.
Σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η εργασία τους έχει επηρεαστεί αρκετά έως πολύ από τον COVID-19.
Μάλιστα 1 στους 2 έχει σκεφτεί λόγω της κρίσης του κοροναϊού να κάνει επαγγελματική στροφή σε άλλο επάγγελμα.
Από τον πληθυσμό αυτών που δεν εργάζονται (μέχρι τις 21 Απριλίου), ένας στους δυο τόνισε ότι δεν ήταν άνεργος/-η πριν τον κοροναϊό και πως η εργασιακή τους κατάσταση οφείλεται στις επιπτώσεις της πανδημίας.
Η ταυτότητα της έρευνας
Η έρευνα του kariera.gr διεξήχθη στο διάστημα 6 με 21 Απριλίου και έγινε σε ένα πολύ μεγάλο δείγμα ανθρώπων καθώς συμμετείχαν 8.581 εργαζόμενοι/ες.
Mεταξύ άλλων εξετάζει: την ένταξη υπαλλήλων από τους εργοδότες στα κυβερνητικά μέτρα (εκ περιτροπής εργασία, αναστολή εργασίας κλπ), την αξιοποίηση της άδειας ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς, το καθεστώς εργασίας κατά τη διάρκεια του COVID-19 (εργασία από το σπίτι/τηλεργασία ή με φυσική παρουσία),τις επιφυλάξεις εργαζομένων που έχουν φυσική παρουσία στην εργασία τους και το αίσθημα ασφάλειας ή ανασφάλειας ως προς τα μέτρα πρόληψης των εταιρειών τους, την πρόθεση αναζήτησης εργασίας από τους μη εργαζομένους και τον βαθμό παρατήρησης μη ενδεδειγμένων εργοδοτικών πρακτικών.
Τα βασικά ευρήματα της έρευνας είναι τα εξής:
    6 στους 10 δηλώνουν πως δεν εργάζονται αυτήν την περίοδο (είτε άνεργοι είτε σε αναστολή εργασίας).
    68,3% δηλώνει πως η εργασία του έχει επηρεαστεί αρκετά έως πολύ από τον COVID-19.
    1 στους 2 έχει σκεφτεί λόγω της κρίσης του κοροναϊού να κάνει επαγγελματική στροφή σε άλλο επάγγελμα.
    6 στους 10 έκαναν ενέργειες για ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους.
    1 στους 2, όσων δεν εργάζονται, δεν ήταν άνεργοι πριν τον κοροναϊό και η εργασιακή τους κατάσταση οφείλεται σε επιπτώσεις του COVID-19.
    13,62% όσων εργάζονται αυτή τη στιγμή έχουν ενταχθεί σε πλαίσιο μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας με αντίστοιχη μείωση απολαβών.
    Το 43,66% εκτιμά πως θα επανέλθει εργασιακή ισορροπία σε 6-12 μήνες.
    Μόνο 1 στους 5 γονείς έκανε χρήση της άδειας ειδικού σκοπού.
    45,28% όσων εργάζονταν, την περίοδο της έρευνας, συνέχισαν να πηγαίνουν στη δουλειά τους με φυσική παρουσία.
    1 στους 2 δουλεύουν από το σπίτι ενώ πριν τον COVID-19 δούλευαν σε γραφεία με φυσική παρουσία.
    28% όσων εργάζονταν από το σπίτι δεν έλαβαν σαφείς οδηγίες για το πλαίσιο τηλεργασίας από τον εργοδότη τους.
    Υπολογιστής, πρόσβαση σε εργαλεία τηλεργασίας και κινητό τηλέφωνο/δυνατότητα δωρεάν επικοινωνίας ήταν οι πιο δημοφιλείς διευκολύνσεις/παροχές που δόθηκαν για την εργασία από το σπίτι.
    1 στους 5 όσων εργάζονται με τηλεργασία δεν έλαβαν καμία παροχή για εργασία από το σπίτι.
    8 στους 10 δε θα αποδέχονταν την καταγραφή της εργασίας τους από τον εργοδότη με χρήση webcam.
    Για όσους δούλευαν με τηλεργασία καταγράφηκε 67,18% αύξηση σε πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης (Zoom, Teams, Hangouts, Skype ή άλλα) και 57,29% αύξηση χρήσης σε τηλέφωνο και emails.
    Σχεδόν 1 στους 2 (47,8%) δηλώνει πως η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζει δουλεύοντας από το σπίτι είναι οι περισπάσεις (συγκάτοικος, σύντροφος, συγγενείς, παιδιά, κατοικίδια κλπ).
    1 στους 3 δεν αντιμετωπίζει δυσκολία στην εργασία από το σπίτι.
    4 στους 10 όσων εργάζονται από το σπίτι φοβούνται πως πρέπει να αποδεικνύουν περισσότερο ότι δουλεύουν απ’ ό,τι στο γραφείο.
    4 στους 10 όσων πηγαίνουν με φυσική παρουσία στην εργασία τους φοβούνται τυχόν διασπορά του ιού.
    Πάνω από 7 στους 10 όσων δεν εργάζονται αυτή την περίοδο, αναζητούν ενεργά εργασία.
    1 στους 3 δηλώνει αρκετά ή πολύ αισιόδοξος/η ότι μετά τη λήξη του «συναγερμού» θα έχει ψηφιοποιηθεί πιο αποτελεσματικά ο τρόπος εργασίας.

(in.gr)