Τον προβληματισμό τους για το αποτέλεσμα που ενδεχομένως θα επιφέρει ένα απρόσεκτο άνοιγμα της αγοράς αλλά και για τους τομείς στους οποίους θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα εκφράζουν οι ειδικοί. Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι ότι οι δείκτες διασωληνωμένων και θανάτων θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά ενώ δεν αποκλείεται να φτάσουμε ημερησίως και τις 3.000 κρούσματα.
Εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στην Αττική δίνουν και τα λύματα, τα οποία σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, Νίκο Θωμαΐδη, δεν δείχνουν κανένα σημάδι ύφεσης.
«Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η Αττική συνεχίζει να έχει υψηλό ιικό φορτίο στα λύματα, χωρίς κανένα σημάδι ύφεσης. Φαίνεται μικρή αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα, μέσα στα φυσιολογικά όρια, που μπορεί να είναι αποτέλεσμα συγχρωτισμού όπως ίσως της Τσικνοπέμπτης», δήλωσε στον ΑΝΤ1.
Ο καθηγητής εκτίμησε ότι, «η αύξηση των κρουσμάτων θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα», ενώ ερωτηθείς σχετικά είπε πως «αυτό που φαίνεται είναι ότι είμαστε στη χειρότερη φάση και τα δεδομένα ενισχύουν την παράταση κάποιων μέτρων».
Μιλώντας με «αριθμούς» ανέφερε πως «είναι πιθανό να ξεπεράσουμε και τα 3000 κρούσματα ημερησίως» και παρά το ότι, εξαρτάται και από τον αριθμό των τεστ, «το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα είναι επιβαρυμένο».
«Δεν είμαι ειδικός των μέτρων, μόνο λογικά μπορώ να προσεγγίσω», είπε σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει λόγος παράτασης ή άρσης των μέτρων, παρατηρώντας πως «υπάρχουν κίνδυνοι επέκτασης, από τη στιγμή που ο εμβολιασμός προχωρά με αργούς ρυθμούς».
Τέλος, σχετικά με το ποια περιοχή της Αθήνα είναι πιο επιβαρυμένη επιδημιολογικά, είπε πως είναι το κέντρο της.

H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ