Την επέκταση του φράκτη στον Έβρο επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση, εν μέσω των αυξημένων ροών που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας.
Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς στόχος είναι η επέκταση του υπάρχοντος φράκτη κατά σχεδόν 40 χιλιόμετρα.
Σήμερα, ο φράκτης εκτείνεται σε μήκος περίπου 12 χιλιομέτρων και φιλοδοξία αποτελεί, σε λίγο καιρό, να εκτείνεται σε μήκος 50 χιλιομέτρων.
Άλλωστε, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή», η επέκταση του φράκτη θα πραγματοποιηθεί τμηματικά και σε περιοχές, όπου είτε η στάθμη του Έβρου είναι χαμηλή είτε υπάρχει στεριά.
Ως τέτοιες περιοχές έχουν υποδειχθεί τμήματα στις τοποθεσίες Ορμένιο, Κήπους, Φέρες, Τυχερό, Σουφλί, Δίκαια, Δίλοφο, Μαράσια, Νέα Βύσσα κ.α.
Νέα ένταση το πρωί του Σαββάτου
Στο μεταξύ, το πρωί του Σαββάτου έλαβε χώρα νέα ένταση, στη μεθόριο Ελλάδας – Τουρκίας.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο πριν τις 9.30 το πρωί, όταν ομάδα μεταναστών και προσφύγων επιχείρησε να διέλθει στο ελληνικό έδαφος.
Η ένταση σημειώθηκε κατά μήκος του φράκτη στο Στρατιωτικό Φυλάκιο 1, στις Καστανιές. Στο σημείο εξακολουθούν να βρίσκονται ισχυρές Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και του Ελληνικού Στρατού.
Πληροφορίες, μάλιστα, του τηλεοπτικού σταθμού «ΑΝΤ1», έκαναν λόγο για ρίψεις δακρυγόνων από την τουρκική πλευρά προς τις ελληνικές δυνάμεις.
Ένταση με δακρυγόνα και κρότου – λάμψης σημειώθηκε και στην τουρκική πλευρά των συνόρων, κοντά στον άτυπο καταυλισμό που έχει στηθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επεισόδια στα ελληνοτουρκικά σύνορα ξεκίνησαν την προηγούμενη Παρασκευή (28/2), όταν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν στην περιοχή του Έβρου, με στόχο να εισέλθουν στη χώρα.
Από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα έκλεισε τα σύνορα και απαγόρευσε την είσοδο. Ως αποτέλεσμα, δεν έλλειψαν οι στιγμές έντασης, με πετροπόλεμο, τραυματίες και χρήση δακρυγόνων.
Μάλιστα, υπήρξαν καταγγελίες ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν με την παρότρυνση Τούρκων αστυνομικών ή στρατιωτικών. Την ίδια ώρα, η γειτονική χώρα επιμένει στις πληροφορίες για την ύπαρξη νεκρών από ελληνικά πυρά, κάτι το οποίο κατηγορηματικά διαψεύδει η Αθήνα.

naftemporiki.gr