Συνεχίζει να σφυροκοπά την Αττική ο κοροναϊός, την ώρα που σε συναγερμό θέτει τις αρμόδιες Αρχές η κατάσταση στα γηροκομεία καθώς οι εν λόγω μονάδες αποτελούν σημαντικές εστίες μετάδοσης της νόσου.
Παρά τα σχετικά μειωμένα κρούσματα της Κυριακής (τα οποία όπως έχουν εξηγήσει και οι ειδικοί πάντα είναι λιγότερα στο τέλος της εβδομάδας), ο ιός κάνει ακόμη αισθητή την παρουσία του στην πρωτεύουσα και «επιτίθεται» χωρίς έλεος στις ευπαθείς ομάδες.
Σε κάθε περίπτωση σήμερα κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι θα επανεξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, προκειμένου να αποφασίσουν αν χρειάζονται επιπλέον μέτρα.
Τι ανησυχεί τους ειδικούς
Χτες για δεύτερη μέρα, την Κυριακή τα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ ήταν μειωμένα σε σχέση με τις τελευταίες ημέρες, κάτι που συμβαίνει κάθε Σαββατοκύριακο, όμως οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ έχουν αυξηθεί, ενώ και μεγάλος είναι και ο αριθμός των νεκρών.
Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς είναι οι «σιωπηλοί» ή ασυμπτωματικοί φορείς του κοροναϊού καθώς ανά πάσα στιγμή μπορούν να αλλάξουν δραματικά την δυναμική της πανδημίας. Η μη εκδήλωση συμπτωμάτων έχει ως αποτέλεσμα οι φορείς αυτοί να μην παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα και κυρίως να μην απομονώνονται με αποτέλεσμα τα διασπείρουν τον ιό.
Μεγάλος εξάλλου είναι ο φόβος των Αρχών για τα γηροκομεία που μετατρέπονται το ένα μετά το άλλο σε υγειονομικές βόμβες, με νέες εστίες να εμφανίζονται ανά την Ελλάδα. Η αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων ανησυχεί για την επέκταση του ιού σε αυτές τις δομές, καθώς είναι κάτι που θα «δοκιμάσει» έντονα τις αντοχές του ΕΣΥ, αυξάνοντας νεκρούς και διασωληνωμένους.
Οι ειδικοί πάντως εκτιμούν ως θετικό το γεγονός ότι η επιδημία δεν έχει εκθετική αύξηση και θεωρούν ότι η ανοδική πορεία της νόσου μπορεί να ανακοπεί. Παράλληλα απευθύνουν έκκληση για πιστή εφαρμογή των μέτρων. Τη Δευτέρα, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι θα επανεξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, προκειμένου να αποφασίσουν αν χρειάζονται επιπλέον μέτρα.
Καμπανάκι για τους ασυμπτωματικούς
Κυβέρνηση και ειδικοί θεωρούν μεγάλη απειλή για τη διασπορά του κοροναϊού, τους ασυμπτωματικούς ασθενείς. Ενδεικτικό είναι ότι ένας και μόνο ασυμπτωματικός μπορεί να μεταδώσει τον ιό έως και σε 80 άτομα σε συνθήκες συνωστισμού. Υπολογίζεται ότι το 50-80% των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικοί φορείς.
Ασυμπτωματικοί ήταν άλλωστε και στην συντριπτική τους πλειοψηφία και όσοι εντοπίστηκαν θετικοί κατά τα διεξαγωγή των rapid tests από τον ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας.
Η μη εκδήλωση συμπτωμάτων έχει ως αποτέλεσμα οι φορείς αυτοί να μην παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα και κυρίως να μην απομονώνονται με αποτέλεσμα τα διασπείρουν τον ιό.
Ασυμπτωματικοί οι ασθενείς με κοροναϊό στο Δρομοκαΐτειο
Ασυμπτωματικοί ήταν οι ασθενείς που νοσηλεύονταν στο Δρομοκαΐτειο και βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό. Τα αποτελέσματα του τεστ που έγινε την Πέμπτη, βγήκαν την Κυριακή. Οι ασθενείς νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο από τις 25 Σεπτεμβρίου, κοιμόταν στον ίδιο θάλαμο με άλλον ασθενή και έρχονταν σε επαφή με όλους τους ασθενείς του τμήματος και με το προσωπικό, ενώ ο ένας από αυτούς πήρε εξιτήριο την Παρασκευή.
Κατόπιν αυτών ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος εκφράζει φόβους για μεγάλη διασπορά του ιού τονίζοντας, την ανάγκη, όλοι οι ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία να κάνουν τεστ κοροναϊού.
20 νέα κρούσματα στον Άγιο Παντελεήμονα
Την ίδια ώρα μεγαλώνει η ανησυχία για τη διασπορά του ιού στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, μετά τον εντοπισμό 20 νέων κρουσμάτων.
Κλιμάκια του ΕΟΔΥ διενήργησαν την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, rapid τεστ στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα. Ο συνολικός αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν είναι 487 από τα οποία ανευρέθησαν είκοσι (20) θετικά εκ των οποίων πέντε (5) αφορούν Έλληνες και δεκαπέντε (15) αλλοδαπούς, οκτώ (8) γυναίκες, δώδεκα (12) άνδρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάμεση ηλικία των θετικών στον ιό είναι τα 41 έτη.
Υπενθυμίζεται ότι μετά τα κρούσματα στο γηροκομείο, στον Άγιο Παντελεήμονα, τα συνεργεία του ΕΟΔΥ εντόπισαν το Σάββατο άλλα οκτώ άτομα θετικά στον ιό με τη διαδικασία των γρήγορων τεστ.
Ακόμη 4 ηλικιωμένοι στο νοσοκομείο
Στο μεταξύ, επιδεινώθηκε η κατάσταση για 4 ακόμα ηλικιωμένους με κοροναϊό από το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Σκάι, ο αριθμός των νοσούντων στο γηροκομείο αυξήθηκε και πλέον οι ασθενείς με κοροναϊό είναι 53, ανάμεσά τους και ο ιδιοκτήτης της δομής και ο γιος του.
Επιπλέον, ο φερόμενος ως «ασθενής μηδέν» φαίνεται πως δικαιώνεται, καθώς ένας ηλικιωμένος τρόφιμος φαίνεται να νόσησε από τις 12 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια να κόλλησε το νοσηλευτή.
Ανησυχία για τα γηροκομεία
Μεγάλη είναι η ανησυχία των Αρχών για τα γηροκομεία που μετατρέπονται το ένα μετά το άλλο σε υγειονομικές βόμβες.Η αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων ανησυχεί για την επέκταση του ιού σε αυτές τις δομές, η οποία μπορεί να οδηγήσει το σύστημα υγείας σε κατάρρευση, αυξάνοντας νεκρούς και διασωληνωμένους.
Στην Καρδίτσα και τα Ιωάννινα βρίσκονται νέες εστίες κοροναϊού, που εντοπίστηκαν σε οίκους ευγηρίας των περιοχών.
Στην Καρδίτσα, τα τεστ από μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων έδωσαν θετικά οκτώ δείγματα, τα οποία αφορούν εργαζομένους.
Στα Ιωάννινα, στο γηροκομείο «Ζωσιμαδών», έχει σημάνει συναγερμός, καθώς βρέθηκε θετική στον ιό μια υπάλληλος, η οποία εργάζεται και σε δεύτερο γηροκομείο της περιοχής.
Δύο μέτρα για να περιορίσουμε τον ιό
Οι ειδικοί έχουν θέσει στο τραπέζι δύο σενάρια, με τα οποία,ελπίζουν να περιορίσουν την εξάπλωση του κοροναϊού και να μειώσουν την πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας.
Τα δύο μέτρα που εξετάζονται από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων είναι η καθολική χρήση μάσκας αλλά και το κλείσιμο των καταστημάτων στις 22:00 το βράδυ, αντί για τα μεσάνυχτα.
Πρόκειται για μέτρα που έχουν υιοθετηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και φαίνεται να φέρνουν αποτελέσματα -και μάλιστα σχετικά σύντομα.
Σε κάθε περίπτωση, οι εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων αναμένεται να παρουσιαστούν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος και θα αποφασίσει εάν πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.
«Έχουμε 20 μέρες για να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ»
«Λαμβάνονται μέτρα, τα οποία έχουν δύο παραμέτρους: την έγκαιρη λήψη τους και την πιστή εφαρμογή. Για τη μεν λήψη μέτρων φαίνεται πως είναι έγκαιρη, ωστόσο η εφαρμογή θα μπορούσε να είναι πιο πιστή, καθολική και συνειδητή», είπε μιλώντας στο  MEGA, o πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθ. Εξαδάκτυλος. Παράλληλα, χαρακτήρισε απολύτως αξιόπιστες τις προβλέψεις-σοκ του ΑΠΘ, που μιλούν ακόμη και για πάνω από 600 κρούσματα τον Δεκέμβριο. Για να μην επιβεβαιωθούν αυτά τα αρνητικά σενάρια, συμπλήρωσε ο κ. Εξαδάκτυλος, λαμβάνονται τα μέτρα.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη σημείωσε πως  «έχουμε 20 ημέρες για να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ ενόψει και της έξαρσης της εποχικής γρίπης.
«Αν τα μέτρα δεν γίνουν τις επόμενες 20 ημέρες εγώ πιστεύω ότι θα πάμε αμέσως σε μάσκες σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση και στα νοσοκομεία ζοριζόμαστε. Πέφτει πολύ δουλειά αυτή τη στιγμή στα δημόσια νοσοκομεία, με το ίδιο προσωπικό» σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

(in.gr)