Ανησυχία για έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού, με φόντο την κινητικότητα του πληθυσμού τις τελευταίες ημέρες, εκφράζουν επιστήμονες.
Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Νίκος Θωμαΐδης σημείωσε ότι από την περίοδο των εορτών παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, εξέφρασε τον φόβο ότι η διασπορά θα φανεί τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.
Από την πλευρά της, στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, προειδοποίησε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) δεν μπορεί να αντέξει τρίτο κύμα της πανδημίας.
Η ίδια αναφέρθηκε σε υπολογισμούς κατά τους οποίους ενδέχεται να υπάρξει τρίτο κύμα τον Φεβρουάριο, ενώ σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις επιστημόνων περί παράτασης κατά δύο εβδομάδες του lockdown λόγω της αυξημένης κινητικότητας του Σαββατοκύριακου, είπε «μακάρι να είναι δύο και να μην είναι περισσότερες». Η κ. Παγώνη παρατήρησε ότι είναι υψηλό το ιικό φορτίο στην Αττική και σημείωσε ότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα αν αυξηθούν τα κρούσματα, ενώ για τους εμβολιασμούς είπε ότι πρέπει να αυξηθούν.
Την ανησυχία του μήπως πυροδοτηθεί ένα σφοδρό τρίτο κύμα εξέφρασε και ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Καπραβέλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Όπως είπε, τον φοβίζει περισσότερο το σταδιακά άνοιγμα της αγοράς και σημείωσε ότι η άρση των μέτρων πρέπει να γίνει σε άμεση συσχέτιση με το επιδημιολογικό φορτίο και με την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας
Συμπλήρωσε επίσης ότι το δεύτερο κύμα χτύπησε τη Βόρεια Ελλάδα με τραγικές συνέπειες. «Εάν πυροδοτηθεί αυτό στην Αθήνα, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες» πρόσθεσε ο ίδιος.
Π. Αρκουμανέας: Δύσκολοι οι επόμενοι τρεις μήνες
Σε δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Παναγιώτης Αρκουμανέας ανέφερε πως είναι αισιόδοξο μήνυμα το άνοιγμα των σχολείων και –ως προς το επόμενο βήμα- σημείωσε ότι προτεραιότητα είναι η Γ’ Λυκείου. Ωστόσο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προειδοποίησε ότι οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι, τονίζοντας ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχει μια έξαρση και πιθανώς ένα τρίτο κύμα.
Επεσήμανε δε ότι υπάρχουν προετοιμασίες για το τρίτο κύμα και παρακολουθείται η μετάλλαξη του ιού, ενώ για τους εμβολιασμούς, είπε ότι ως την Κυριακή είχαν εμβολιαστεί 44.000 πολίτες. Επεσήμανε εξάλλου ότι εντός Ιανουαρίου αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί 220.000 άνθρωποι και ανέφερε πως, αν εμβολιαστούν τους επόμενους μήνες οι πολίτες άνω των 70 ετών, η κατάσταση θα είναι καλύτερη.
Σύμφωνα με τον κ. Αρκουμανέα, η Ελλάδα έχει εμβολιάσει το 0,4% του πληθυσμού της, ενώ στην Ε.Ε. μόνο μια χώρα έχει ποσοστό πάνω από 1%. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει διμερείς συμφωνίες για τα εμβόλια.

H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ