Θα ενταθούν τις επόμενες μέρες οι προσπάθειες της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε να αποτραπεί έξοδος εκδρομέων για το Πάσχα. Οι αστυνομικές δυνάμεις προειδοποιούν πως θα στηθούν μπλόκα παντού, ακόμα και σε παρακαμπτήριους οδούς και συμβουλεύουν τους οδηγούς να μην ξεκινήσουν την απόπειρα παραβίασης των μέτρων, γιατί όχι μόνο θα επιστρέψουν άπραγοι, αλλά κινδυνεύουν να δεχτούν και πρόστιμα. Ηδη από τις 6 το πρωί της Μεγάλης Τρίτης έως την αντίστοιχη ώρα της Μεγάλης Τετάρτης 220 αυτοκίνητα υποχρεώθηκαν σε αναστροφή προς την Αθήνα. Παρότι ο καιρός θα είναι ζεστός, η έκκληση των Αρχών είναι να μείνει ο κόσμος στις πόλεις και να περάσει το Πάσχα με τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας.
«Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι όλο το 24ωρο γίνονται εντατικοί έλεγχοι στα σημεία εξόδου ενόψει του Πάσχα. Και οι έλεγχοι αυτοί θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ διασταυρώνονται όλα τα έγγραφα που επιδεικνύονται στους αστυνομικούς», δήλωσαν πηγές της ΕΛ.ΑΣ. στο ΑΠΕ – ΜΠΕ. Οι αστυνομικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται στα διόδια των εθνικών οδών και τους παραδρόμους τους, σε ΚΤΕΛ και λιμάνια. Οσοι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα δεν θα μπορέσουν να μετακινηθούν σε άλλη περιφέρεια.
Μάλιστα, από χθες Μεγάλη Τετάρτη έως και το Μεγάλο Σάββατο ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. θα προχωρούν και σε online ελέγχους της εγκυρότητας των βεβαιώσεων μετακίνησης, καθώς καταγράφηκαν τις προηγούμενες ημέρες περιστατικά με εκδρομείς που παρουσίαζαν μη έγκυρες βεβαιώσεις μετακίνησης. Οι βεβαιώσεις θα διασταυρώνονται με φορητούς σαρωτές εγγράφων σε πραγματικό χρόνο από την κεντρική ομάδα υποστήριξης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ., η οποία θα έχει σχετική πρόσβαση σε δημόσιες βάσεις δεδομένων (όπως για παράδειγμα στην «Εργάνη») προκειμένου να καθίσταται εφικτός ο ουσιαστικός και πλήρης έλεγχος της ορθότητας και της γνησιότητας των στοιχείων. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, το 24ωρο από τις 6 το πρωί της Μεγάλης Τρίτης 27 Απριλίου έως την ίδια ώρα της Μεγάλης Τετάρτης 28 Απριλίου από τα διόδια της Αθηνών – Κορίνθου, στην Ελευσίνα, εξήλθαν 13.633 οχήματα, ενώ εισήλθαν 12.423. Στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα βεβαιώθηκαν δύο παραβάσεις, ενώ οι οδηγοί 170 οχημάτων υποχρεώθηκαν σε αναστροφή και γύρισαν πίσω.
Στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας και ειδικότερα από τα διόδια Αφιδνών, το ίδιο 24ωρο εξήλθαν 17.567 οχήματα, ενώ εισήλθαν 16.651. Βεβαιώθηκαν δύο παραβάσεις, ενώ έκαναν αναστροφή 47 οχήματα.
Οσον αφορά τον καιρό, θα επικρατήσουν νοτιοδυτικοί άνεμοι, με αποτέλεσμα σημαντική μεταφορά ατμοσφαιρικής σκόνης από την Αφρική. Σήμερα Μεγάλη Πέμπτη θα διατηρηθούν οι πρόσκαιρες νεφώσεις σε κάποιες περιοχές, ενώ ασθενείς βροχοπτώσεις τοπικού χαρακτήρα θα σημειωθούν από το απόγευμα στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στα ορεινά της Κρήτης. Η θερμοκρασία πάντως θα είναι αρκετά υψηλή, φτάνοντας σε πολλές περιοχές και τους 30 βαθμούς Κελσίου.
Τις επόμενες μέρες θερμές αέριες μάζες αναμένεται να μεταφερθούν προς τη χώρα μας προκαλώντας σταδιακά σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας, με κορύφωση το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα, όπου οι μέγιστες θερμοκρασίες –σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του Αστεροσκοπείου– μπορεί να ξεπεράσουν σε αρκετές περιοχής τους 33-34 βαθμούς Κελσίου.

(AΠΕ-ΜΠΕ)