Το ήδη τεταμένο κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην ελλαδική Εκκλησία ήρθε να επιβεβαιώσει η σημερινή συνεδρίαση της Ιεραρχίας για τη συμφωνία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Οι επικρίσεις που δέχτηκε ο Αρχιεπίσκοπος από μεγάλη μερίδα κληρικών, ανάμεσά τους δεκάδες μητροπολίτες, ήταν έντονες. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι η αποχώρηση του μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσοστόμου, από τη συνεδρίαση, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα είχε ταχθεί κατά της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερωνύμου.
Η ένταση, σύμφωνα με πληροφορίες, δημιουργήθηκε επειδή δεν ήθελε ο Αρχιεπίσκοπος να συζητήσει τίποτα περί μισθοδοσίας του κλήρου και ότι το θέμα αυτό το θεωρεί λελυμένο τελεσίδικα με την κυβέρνηση.
Οι προτάσεις του Αρχιεπισκόπου
Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Ιερώνυμος προτείνει τη συγκρότηση επιτροπής για τη διενέργεια διαλόγου επί των σημείων της συμφωνίας, καθώς, εκτός από τη μισθοδοσία των κληρικών, στη συμφωνία Κράτους – Πολιτείας περιλαμβάνονται η πρόβλεψη για θρησκευτική ουδετερότητα και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ στην ομιλία του, ο Ιερώνυμος πρότεινε να εγκριθούν τα 15 σημεία του σχεδίου συμφωνίας με τον πρωθυπουργό, κάνοντας έκκληση να μην απαξιωθεί η προσπάθεια. Επίσης, πρότεινε τη δημιουργία νομοπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας που θα αποτελείται από αρχιερείς, που θα γνωρίζουν από νομικά, την νομική υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου και κληρικούς, οι οποίοι θα δουλέψουν από κοινού με την Πολιτεία για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου. Σχέδιο νόμου το οποίο και θα τεθεί στη συνέχεια προς έγκριση στην Ιερά Σύνοδο.
Επιπλέον, ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο το ποσό που θα δίνει η Πολιτεία για την μισθοδοσία των κληρικών και τούτο να συμπεριληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε ακόμα ότι ασχολείται εδώ και 30 χρόνια με το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, κάτι που το έθεσε από την αρχή στον ενθρονιστήριο λόγο του. Προς τούτο, διευκρίνισε, ότι συνεργάστηκε με όλους τους πρωθυπουργούς από τον Γιώργο Παπανδρέου μέχρι και τον σημερινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι ένα πρώτο βήμα έγινε με τον Αντώνη Σαμαρά για τη διαμόρφωση εταιρείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Μάλιστα, παρουσίασε τα πρακτικά όλων των ενημερώσεων στους αρχιερείς και την Ιερά Σύνοδο.
Ο Αρχιεπίσκοπος είπε χαρακτηριστικά: «Ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος έχω υποχρέωση και καθήκον να εργαστώ για την ευόδωση και την επίτευξη αυτών των στόχων. Δεν υπάρχει τρόπος να πάρει σάρκα και οστά αυτός ο οραματισμός, χωρίς ανθρώπους που να συμμερίζονται, να επιθυμούν και να αγωνιούν για την εκπλήρωση του. Απευθύνω, λοιπόν, θερμή παράκληση στον Ιερό Κλήρο και στα στελέχη του εκκλησιαστικού έργου: σταθείτε στο πλευρό μου, υιοθετήστε τις αγωνίες μου, αφουγκραστείτε τις προσδοκίες του λαού μας, συμμεριστείτε τις κοινές μας ευθύνες. Υπόσχομαι να σταθώ κοντά σας, να συμπαρασταθώ στις δυσκολίες σας, τα προβλήματα σας. Να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση της διακονίας σας και την εξασφάλιση σας, όπως και των αγαπημένων σας προσώπων».

(in.gr)