Η Δυτική Ελλάδα, τα νησιά του Ιονίου και του Βορειοανατολικού Αιγαίου που εντάσσονται στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων θα σηκώσουν το βάρος του ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους.
Η ένταξη 3.643 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων οδηγεί σε ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ, καθώς μέχρι σήμερα χιλιάδες ακίνητα υποφορολογούνταν. Οπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων, μέχρι σήμερα ήταν εκτός συστήματος ολόκληρο το νησί των Κυθήρων και η Ικαρία, ένα τεράστιο κομμάτι της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας, η μισή Σάμος και η μισή Χίος, όπως επίσης μεγάλο τμήμα της Αρτας της Θεσπρωτίας.
Οι περισσότερες περιοχές, οικισμοί και κοινότητες αποκτούν τις δικές τους τιμές ζώνης. Ετσι δεν θα υπερφορολογούνται ή θα υποφορολογούνται με τιμές ζώνης που ισχύουν σε άλλους δήμους ή στην περιφέρεια.
Οπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στις περιοχές αυτές όπου ως επί το πλείστον ο ΕΝΦΙΑ ήταν εξαιρετικά χαμηλός οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν αυξημένο φόρο το 2022. Αντίθετα, στις υφιστάμενες ζώνες θα επέλθουν μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ.
Για παράδειγμα, μπορεί στο κέντρο της Αθήνας να καταγράφονται αυξήσεις έως και 95%, αυτές όμως δεν θα μεταφραστούν σε αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ. Θα απορροφηθούν κατά την άσκηση που θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα από την ΑΑΔΕ και τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο.
Ο ΕΝΦΙΑ του 2022 θα υπολογιστεί από μηδενική βάση. Το ζητούμενο ποσό ανέρχεται στα 2,1 δισ. ευρώ. Πάνω σε αυτό θα προστεθούν οι αλγόριθμοι που θα αποτρέπουν αυξήσεις στις υφιστάμενες ζώνες, ενώ από την άλλη θα οδηγούν σε αυξήσεις στις νέες εντάξεις περιοχών. Η άσκηση θα έχει τελειώσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσουν οι σχετικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση.
Σχέδιο για νέα μείωση
Οπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, «αν υπάρξει αύξηση του ΕΝΦΙΑ, θα την απομειώσουμε ώστε να είναι μηδενικό το τελικό αποτέλεσμα. Θα αναπροσαρμόσουμε τους συντελεστές. Δεν θέλουμε να βγάλουμε ούτε ένα ευρώ παραπάνω συνολικό ΕΝΦΙΑ από την άσκηση αυτή. Αλλά είναι προφανές ότι κάποιοι συμπατριώτες μας θα πληρώσουν περισσότερο σε περιοχές όπου ανέβηκε η αντικειμενική αξία. Μόνο αυτήν την περιουσία θα φορολογήσουμε περισσότερο. Θα προκύψουν και μειώσεις φόρων από χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες».
Μέσω αυτής της άσκησης, συμπλήρωσε ο υπουργός, στοχεύουμε ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει το 2022 να προχωρήσουμε σε περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά, ενώ σημείωσε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε περισσότερες δόσεις. «Θα μπορούσαν να γίνουν και δέκα οι δόσεις ή και οριακά περισσότερες. Θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι 12» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προκόπης Χατζηνικολάου (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)