«Ασπίδα» απέναντι στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στην επισιτιστική επάρκεια της χώρας, αλλά και «χαλινάρι« στις τιμές των προϊόντων της εφοδιαστικής αλυσίδας, επιδιώκει να βάλει η κυβέρνηση.
Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ για το νέο ΕΝΦΙΑ, δίνεται 48ωρη διορία απογραφής σε όλες τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, προκειμένου να ενημερώσουν, με τα στοιχεία των αποθεμάτων τους σε πρώτες ύλες και βασικά αγαθά διατροφής, την ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης που θα λειτουργήσει γι’ αυτό τον σκοπό.
Υποχρέωση για ενημέρωση των διαθέσιμων αποθεμάτων τους έχουν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στην ελληνική επικράτεια.
Τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα, για τα οποία καθίσταται υποχρεωτική η καταγραφή των αποθεμάτων τους, εντός δύο ημερών από τη δημοσίευση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, είναι τα εξής:
– Ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως: σιτάρι, σιμιγδάλι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο.
– Άλευρα και ιδίως: αλεύρια σιταριού ή σμιγαδιού, αλεύρια δημητριακών.
– Φυτικά έλαια (εκτός από ελαιόλαδο) και ιδίως ηλιέλαιο, φοικινέλαιο και αραβοσιτέλαιο.
– Ηλίανθος.
– Πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων.
– Λιπάσματα.
– Ζωοτροφές.
Η υποβολή των στοιχείων γίνεται σε ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων μέσω του gov.gr.
Οι επιχειρήσεις πρέπει να υποβάλουν την ποσότητα των αποθεμάτων σε κιλά για τα στερεά, σε λίτρα για τα υγρά και σε τεμάχια όπου ενδείκνυται, τη χώρα προέλευσης των προϊόντων, την τοποθεσία αποθήκευσης των αποθεμάτων (ακριβή διεύθυνση), την επωνυμία και την έδρα της επιχείρησης.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης επισύρει αθροιστικά βαριές κυρώσεις, όπως η κατάσχεση των ειδών που δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν δηλωθεί ανακριβώς, καθώς και τσουχτερά πρόστιμα από 1.000 έως 100.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.
Άδωνις Γεωργιάδης: «Έχουμε επάρκεια για μήνες»
Υπάρχουν επαρκή αποθέματα «για μήνες μπροστά μας» σε δημητριακά, άλευρα και φυτικά έλαια, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος παρουσίασε στη Βουλή τροπολογία του για τη θέσπιση υποχρέωσης των εμπόρων να καταγράφουν τα σχετικά αποθέματά τους σε ειδική πλατφόρμα.
Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, θεσπίζουμε την υποχρέωση όλων των εμπόρων σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, πώλησης κλπ διαφόρων προϊόντων (δημητριακά, άλευρα και φυτικά έλαια) να δηλώνουν τις ποσότητες των προϊόντων αυτών σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ώστε να έχει το κράτος πλήρη εικόνα «και κυρίως, να μην επιτρέψουμε κάποιοι να προκαλέσουν τεχνητή έλλειψη, και με αυτή να θησαυρίσουν, είτε με τη μαύρη αγορά είτε αυξάνοντας τεχνητά πάρα πολύ την τιμή τους, περισσότερο από ότι προκαλείται από τη διεθνή κρίση».

(in..gr)