Νέες διαστάσεις πήρε τη Δευτέρα το θέμα των αποκαλύψεων που είδαν το φως της δημοσιότητας την Κυριακή σχετικά με τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.
Οι αναφορές και τα ηχητικά αποσπάσματα που δημοσίευσε η «Καθημερινή της Κυριακής», με συνομιλίες του τέως αρχηγού του ΠΣ, Βασίλειου Ματθαιόπουλου, με τον αξιωματικό-πραγματογνώμονα που ανέλαβε να ερευνήσει την υπόθεση, προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα.
Συγκεκριμένα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών, Ευάγγελος Ιωαννίδης, διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το περιεχόμενο του δημοσιεύματος, ενώ παράλληλα ο καταγγέλων αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος, Δημήτρης Λιότσιος, κατέθεσε και μήνυση στην Εισαγγελία, αναφέροντας λεπτομερώς τα, όπως υποστηρίζει, διαδραματισθέντα και τις πιέσεις που καταγγέλλει ότι δέχθηκε για να συγκαλύψει τους υπευθύνους για την πυρκαγιά, περιγράφοντας ως διαπραχθέντα αδικήματα την απόπειρα παράνομης βίας και την παράβαση καθήκοντος.
Η μήνυσή του θα αποτελέσει το έναυσμα της εισαγγελικής έρευνας, η οποία ήδη ανατέθηκε στον εισαγγελέα Νικόλαο Αντωναράκο.
Στο μεταξύ, ο ανακριτής που χειρίζεται τον φάκελο για τους υπευθύνους της φονικής πυρκαγιάς (αυτοδιοικητικούς παράγοντες και στελέχη τότε της πυροσβεστικής, Πολιτικής Προστασίας κλπ) έχει ολοκληρώσει την ανάκριση κι έχει στείλει τις πρώτες κλήσεις για απολογία στους κατηγορούμενους, με πρώτον τον τότε δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη.
Σε πολιτικό επίπεδο
Την ίδια ώρα, με εξώδικο αρχικά και με μήνυση-έγκληση στη συνέχεια που κατέθεσε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών σε βάρος των υπευθύνων της «Καθημερινής της Κυριακής», απάντησε σήμερα η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Όλγα Γεροβασίλη.
Με αυτήν κάνει λόγο για συκοφαντικό και παντελώς ψευδές δημοσίευμα σε βάρος της, δια του Τύπου και ηλεκτρονικά, ενώ στρέφεται και κατά παντός άλλου υπευθύνου τυχόν εμπλέκεται στη συκοφαντική δυσφήμιση του προσώπου της, όπως και κατά «των φερόμενων ως συνομιλούντων στην επίμαχη στιχομυθία που φέρεται να "δημοσιεύει" η εφημερίδα».
Το μεσημέρι, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μίλησε για έγκλημα συγκάλυψης στο Μάτι και ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες. Προέτρεψε δε την κ. Γεροβασίλη, «εάν αμφισβητεί οτιδήποτε, να στραφεί εναντίον εκείνου που χρησιμοποίησε το όνομά της, εν αγνοία της όπως η ίδια ισχυρίζεται».
Απαντώντας, η γραμματέας της Κ. Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σχολίασε πως «υποδείξεις για τον τρόπο που θα αμυνθώ νομικά απέναντι στην προσπάθεια συκοφάντησής μου και σπίλωσης της προσωπικής και πολιτικής μου τιμής δε δέχομαι από κανέναν, ειδικά από κάποιον που μόλις χθες χαρακτήρισε την προσφυγή μου στη δικαιοσύνη ως απειλή και σήμερα μου την προτείνει ως καταφυγή».
Με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υποστηρίζει πως «με την αναψηλάφιση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι επιχειρείται ένας χυδαίος αντιπερισπασμός», προκειμένου ο πρωθυπουργός «να αποστρέψει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από τους ελλιπείς χειρισμούς της κυβέρνησης της ΝΔ και του ίδιου προσωπικά στη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού», που «έπληξε την οικονομία, τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τον τουρισμό».
«Τα 102 θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι δεν είναι αντιπερισπασμός, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια εθνική τραγωδία για την οποία έχετε ευθύνη!» απάντησε η ΝΔ.
Ζητεί από την αξιωματική αντιπολίτευση να αφήσει «τα πολλά λόγια κι απαντήστε ευθέως: Αν, όπως ισχυρίζεται η κα Γεροβασίλη, είναι ψέματα όσα λέει ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Ματθαιόπουλος για άνωθεν πολιτικές εντολές συγκάλυψης, θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον του; Είναι το πρώτο που θα ανέμενε κανείς από κάποιον που θεωρεί ότι θίγεται και συκοφαντείται».

naftemporiki.gr